ZNÁMÉ & OBLÍBENÉ SUSHI

pondělí, září 23, 2013

Tato pochoutka je momentálně jednou z nejpopulárnějších u nás. Sushi seženete na mnoha místech, v mnoha podobách i cenových kategoriích. Já jsem měla tu možnost navštívit kurz Chefparade týkající se právě sushi. Sešla se nás menší skupina, spíš takový "intimní sushi večer". :) Dozvěděli jsme se nějaké ty informace o sushi, připravili jsme si několik rolek a dokonce i "dezert". 


Konkrétně šlo o klasické maki sushi, uramaki sushi, nigiri sushi a futomaki sushi. Všem nám moc chutnalo a kuchař Honza Hajný nám předvedl, jak si vše správně připravit. 


Maki sushi patří mezi klasiku této pochoutky, připravili jsme si tři druhy - lososové, tuňákové a s krabí tyčinkou. Jde o klasické tenké rolky, které drží pohromadě řasa nori. V této rolce se nachází vždy jen jedna základní ingredience, v případě okurky se může přidat ještě sezam.


Uramaki jsou naproti tomu takzvané obrácené rolky, do řasy se balí jen náplň a rýže je nalepena na řase z druhé strany. Na posypání rýže se používá sezam, kaviár z létajících ryb nebo obojí dohromady. Můžete také použít různé druhy ryb, aby vznikla takzvaná "duhová rolka".



A co takové nigiri sushi? Tyto válečky může zkušený sushi master připravovat najednou v obou rukách. Nakonec na váleček položí plátek syrové ryby, který je zevnitř potřený wasabi. Nemusí se ale použít jen ryb, ale i mořských plodů, jako například chobotnice, krevety nebo mušle. Nebojte se ani zeleniny, jako například avokáda. Pokud si chcete pomoci, aby vám ryba a jiné kousky z válečků nespadly, můžete je upevnit proužkem řasy.



Futomaki bylo posledním druhem sushi, které jsme mohli ochutnat, ale aby bylo perfektní, udělal nám ho sám kuchař. :) Jednu tuto obří rolku udělal s lososem, zeleninou a majonézou z křepelčích vajec a v druhé použil tuňáka. Tyto silné rolky jsou většinou tvořeny třemi nebo více ingrediencemi. Když připravujete rolku futomaki, nemusíte řasu (jako u maki sushi) půlit, ale použijete ji celou.  


Takto vypadalo naše menu po kurzu a moc se nám celý líbil. Finálem byla příprava tempury ze zeleniny a i dezertu! Nejde zrovna o fotogenické jídlo, ale osmažili jsme si v oné tempuře také banán a polili ho medem! Opravdu mňamka!

Rozhodně si na nějaký z těchto kurzů zajděte. 

You Might Also Like

0 comments

"License"

This template is a "modified version" of it's original - which is licensed under GNU General Public License. The only change was made in typography due to language incompatibility of the original font.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...