MERUŇKOVÝ KOLÁČ S TVAROHEM & DROBENKOU
středa, července 31, 2013
Sezona meruněk je v plném proudu, a tak by byl hřích ji nevyužít! Meruňky se vyplatí rozmazlovat! Ustelte jim na lehoučkém bublaninovém těstě, tvarohu a přikryjte je peřinkou z drobenky. Odvděčí se vám vláčnou, ovocnou chutí, která k létu prostře patří!
INGREDIENCE
[na plech o rozměrech asi 30x40 cm]
[těsto]
350 g polohrubé mouky
350 g bílého jogurtu
2 vejce
100 ml slunečnicového oleje
120 g krupicového cukru
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
asi 20 kousků zralých meruněk
[tvarohová náplň]
400 g polotučného tvarohu
150 g moučkového cukru
3 žloutky
2 polévkové lžíce rumu
[drobenka]
200 g hrubé mouky
100 g másla
100 g krupicového cukru
Začneme od těsta: 2 celá vejce vyšleháme s oběma cukry, přidáme jogurt a poté pomalu vmícháme olej. Mouku promícháme s práškem do pečiva a postupně zapracujeme do vaječné směsi, dokud nezískáme hladké, středně tekuté těsto. Plech vyložíme pečícím papírem a směs rozprostřeme po celé ploše. Troubu předehřejeme na 180°C.
Na tvarohovou náplň smícháme žloutky s moučkovým cukrem, poté postupně vetřeme tvaroh a na závěr přilejeme rum.
A hurá na meruňky! Pečlivě je omyjeme, vypeckujeme a rozkrojíme napůl. Necháme okapat a mezitím si připravíme drobenku: mouku promícháme s cukrem, přidáme na kostičky pokrájené máslo a vytvoříme sypkou směs bez větších hrudek másla.
Teď už jen dílo zkompletovat: na připravené těsto naneseme rovnoměrně tvarohovou vrstvu, poklademe meruňkami řeznou stranou nahoru a na závěr posypeme drobenkou.
Pečeme zhruba 40 minut, dokud povrch nezpevní a drobenka nezezlátne.
0 comments