SALÁTOVÉ TRIO PRO HORKÉ DNY
pondělí, července 29, 2013
Znáte to: sluníčko pálí jako o život, teploty sahají ke čtyřicítce a pokud už si náš žaludek řekne o něco k jídlu, nejraději bychom mu od rána do večera dopřávali leda tak zmrzlinu. Ale protože nás i všechno to opalování a řádění ve vodě stojí energii, je třeba ji pravidelně doplňovat - a saláty jsou k tomu v horkých letních dnech jako stvořené!
MELOUNOVÝ SALÁTEK S MÁTOU A SÝREM FETA
Pro někoho je znamením léta sluníčko a moře, mým symbolem prázdninové
pohody ale vždy byl a bude meloun: sytě červěný, šťavnatý, ledově
vychlazený a takový, který při rozkrojení krásně křupne. Pokud se i u vás stala tato pochoutka přes léto pravidelným návstěvníkem vaší ledničky, jistě jste již přemýšleli, jak si její přípravu obměnit. Tento osvěžující, ale zároveň sytý recept se čiší velké oblibě v Řecku, kde meloun zkombinovali - jak jinak - s jejich milovaným sýrem feta.
INGREDIENCE
[salát]
800 g vodního melounu
800 g vodního melounu
200 g sýru feta
hrst čerstvých mátových lístků
1 menší červená cibule
[zálivka]
šťáva z jedné limetky
3 polévkové lžíce olivového oleje
1 polévková lžíce balzamikového octa
Cibuli pokrájejte na kolečka a zalijte limetkovou šťávou - ta pomůže jinak výraznou chuť cibule zjemnit. V jiné míse smíchejte meloun pokrájený na kostičky a rozdrobenou fetu, přidejte natrhané mátové lístky. Z cibule slijte šťávu z limetek a přidejte k melounové směsi. Slitou šťávu smícháme s olivovým olejem a balzamikem, zálivkou přelejeme hotový salát a můžeme podávat.
AVOKÁDOVÝ SALÁT S RESTOVANÝMI KUŘECÍMI PRSÍČKY
Tento salát se u nás doma dělá pravidelně: po prvním ochutnání si na něm totiž celá rodina vypěstovala zdravou závislost. Díky kuřecímu masu jím nepohrdnou ani pořádní chlapi!
INGREDIENCE
[salát]
400 g kuřecích prsíček
2 zralá avokáda
150 g vypeckovaných černých oliv
1 červená cibule
150 g balkánského sýra
1 menší hlávka salátu
[zálivka]
5 polévkových lžic olivového oleje
5 polévkových lžic olivového oleje
šťáva z půlky citronu
špetka soli
Salát opláchneme, natrháme na menší kousky a osušíme. Cibuli nakrájíme na kolečka a
smícháme společně s olivami a salátem. Poté vydlabeme avokáda, nakrájíme je na
kostky a pokapeme trochou citronové šťávy, aby dužina nezhnědla a
nezhořkla. Přidáme ke směsi.
Maso opláchneme, nakrájíme na nudličky, osolíme a opepříme a na olivovém oleji zprudka opékáme cca 10 min., dokud maso krásně nezezlátne. Necháme mírně vychladnout. Z olivového
oleje, citronové šťávy a soli smícháme zálivku. Tu přimícháme i s kuřecím masem do salátu, na závěr posypeme rozdrobeným
balkánským sýrem.
Můžeme podávat s opečeným toastem či jiným pečivem.
Můžeme podávat s opečeným toastem či jiným pečivem.
LILKOVÝ SALÁT SE SMETANOU A PAŽITKOU
Tenhle salátek si vyloženě říká o roli přílohy ke grilovanému masu - ale upřímně řečeno - postavte přede mě misku téhle dobroty a ráda se kvůli němu nějaké té grilované panenky vzdám. Salát nezapomeňte před podáváním zhruba hodinku vychladit, s jeho chutí to udělá divy!
INGREDIENCE
1 větší lilek
2 stroužky česneku
2 stroužky česneku
2 polévkové lžíce olivového oleje
200 g zakysané smetany
50 g bílého jogurtu
šťáva z půlky citronu
2 hrsti nasekané pažitky
sůl a pepř na dochucení
Lilek pokrájejte na kostičky, dejte do misky, zasypte solí a nechte stát alespoň půl hodinky - baklažán se tak zbaví přebytečné vody. Poté lilek omyjte a osušte. Na pánvci rozpalte olivový olej a cca 2 minutky na něm opékejte česnek, poté přidejte připravený lilek. Spolu opékejte zhruba další dvě minutky, poté přiklopte pokličkou a na malém plameni duste cca 20-25 min.
Mezitím si v misce smíchejte zakysanou smetanou, jogurt, citronovou šťávu, sůl a pepř. Přidejte hotový lilek, většinu pažitky a zamíchejte, poté dejte na hodinku vychladit do ledničky. Dozdobte zbylou pažitkou, popř. plátky citronu, a máte hotovo!
4 comments
Zajímavé kombinace. Vytisknu a nalepím do sešitku :) Jsem na ráda, že jsem na Váš blog narazila. Kde berete inspiraci?
OdpovědětVymazatZrovna tyto saláty vytvořila má kamarádka, která se mnou blog začala. Bohužel už je to ale skoro rok, co se rozhodla skončit, takže ho vedu sama. Inspiraci beru z různých míst, především mě baví pročítat zahraniční kuchařky a blogy, které se nebojí nezvyklých kombinací :)
VymazatChtěla bych mít víc času, abych se mohla něčemu podobnému také věnovat :)
OdpovědětVymazatV časopise Apetit jsem loni našla recept na melounový salát - je tam i rajče a je to vynikající! Když jsem to před někým zmínila, tak první reakcí bylo zděšení, ale já na něj nedám dopustit, je to úžasná kombinace a v sezóně si ho opravdu připravuji často.
Času to zabere opravdu hodně, já osobně se teď snažím ukončit studium na vysoké škole, takže je času ještě míň! Což mě občas mrzí. Ale když si na to člověk nějaký ten čas udělá, je to opravdu radost! :) A kombinace meloun a rajče? V létě to musí být rozhodně osvěžující!
Vymazat