VYPEČENÝ ČTVRTEK

pátek, července 12, 2013

I když včera počasí zrovna nepřálo letnímu slunění, my jsme ho využily na pořádné pečení. Smažit se u trouby, když je venku 30 stupňů není to pravé a proto jsme se rozhodly upéct slané tartaletky a naše první společné makronky! Na nohou jsme byly od rána až do večera, ale výsledek určitě stojí za to, co myslíte? :)

Ráno jsme začaly tvořením směsi na makronky, byla to pro nás neuvěřitelná práce, když člověk neví, jak má vlastně správně vypadat. Abychom si trochu pomohly, koupily jsme si formu na makronky, díky bohu! ;) 
Testovací první makronky byly citronové, které kupodivu vyšly asi nejlépe ze všech. :D Štěstí začátečníka se tu zřejmě trochu projevilo, potom už nás ale malinko opustilo. 

Korpusy na citronové makronky. 

Mezitím, co se nám pekly makronky, jsme si připravily slané tartaletky. Zvolily jsme dva druhy, cibulové s kozím sýrem a tymiánem a tartaletky s mozzarellou, smetanou a sušenými rajčaty. Bály jsme se, že nám koláčky z formiček nevypadnou, ale naštěstí nás nezklamaly.



Ještě neupečené tartaletky, čekající na teplíčko trouby. 

Chtělo by to mít dvě trouby a několik forem na oba výtvory, tolik času by se ušetřilo! Po citronových makronkách následovala zkouška pistáciových. Z nám neznámého důvodu se většina barev z makronek zřejmě vypekla, protože směsi, které jsme používaly, byly předtím krásně syté. Ale i tak to nevypadá zle, ne? :)



Forma na makronky se rozhodně hodila!

Když jsme pekly další makronky, rozhodly jsme se pro hezké nafocení a naaranžování upečených tartaletek. Vyloženě jsme se na nich vyřádily! 



Sýrové koláčky se sušenými rajčaty.

A zase další kousky!

Hlavně ten tymián!
Pasují akorát do ruky.
Cibule s kozím sýrem a tymiánem.

A tady jsou všechny koláčky pohromadě! 

Raz a dva a tři ...
Pistáciové makronky se nám upekly trochu jinak, vypadají spíš jako takové malé zelené sušenky. Ale i tak jsou roztomilé.


Malé zelené bochánky v trávě.
Travička zelená ...

Celkově jsme udělaly čtyři druhy makronek a proto přišly další na řadu borůvkové a malinové. Už jsme skoro pletly nohama, ale vše se celkem zadařilo. 



Fialové borůvky.
A když rostou maliny na zahradě, rozhodně je můžete taky využít. 
Všechny makronky nebyly tak barevné jak jsme doufaly, ale to se ještě doučíme. 
Pokud si chcete taky nějaké ty makronky udělat, máme tu pro vás dva recepty z knihy Makronky od nakladatelství Slovart. Udělaly jsme tam pár úprav v náplních, určitě vyzkoušejte experimentovat. 


Citrónky!

CITRONOVÉ MAKRONKY

(16ks)

3/4 hrnku mletých mandlí, 1 hrnek moučkového cukru, 2 bílky z velmi velkých vajec, 1/4 hrnku krupicového cukru, kůra z 1/2 citronu (najemno nastrouhaná), žluté potravinářské barvivo

náplň: 1/2 hrnku mascarpone, kůra z 1/2 citronu (najemno nastrouhaná), 1 lžička citronové šťávy, 1/4 hrnku citronového krému (lemon curd)
  • Mleté mandle a moučkový cukr nasypeme do mixéru a zpracováváme 15 sekund. Směs prosejeme do mísy. Dva plechy vyložíme pečícím papírem. 
  • Bílky nalijeme do mísy a ušleháme je do nepříliš pevného sněhu. Postupně do něj zašleháme krupicový cukr, aby vznikla pevná lesklá hmota. Zašleháme citronovou kůru a potravinářské barvivo; hmota by měla být sytě žlutá. 
  • Pomocí stěrky zapracujeme osmičkovým pohybem po třetinách mandle s moučkovým cukrem. Když budou všechny suché přísady rovnoměrně zapracované v bílkové hmotě, pokračujeme v míchání stejným způsobem, aby byla hmota lesklá a hustá a ze stěrky stékala jako stuha. 
  • Hmotu přeneseme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou s otvorem o průměru 1 cm. Na plechy vytvoříme 32 koleček o průměru 3 cm. Oběma plechy klepneme o pult, abychom homtu zbavili vzduchových bublinek. Necháme odpočívat 30 minut při pokojové teplotě. Troubu předehřejeme na 160 °C. Pečeme 10-15 minut. Chladíme 10 minut na plechu, pak korpusy opatrně sloupneme z pečícího papíru a necháme zcela vychladnout na mřížce. 
  • Na náplň vyšleháme dohladka mascarpone s citronovou kůrou i šťávou. Polovinu korpusů natřeme citronovým krémem, druhou ochuceným mascarpone a vždy dva různé spojíme. 

Borůvečky!

BORŮVKOVÉ MAKRONKY
(16ks)

3/4 hrnku mletých mandlí, 1 hrnek moučkového cukru, 2 bílky z velmi velkých vajec, 1/4 hrnku krupicového cukru, 1 lžička vanilkového extraktu, modré potravinářské barvivo
náplň: 1/2 hrnku smetanového sýra (typu lučina nebo žervé), 2 lžíce zakysané smetany, 1 lžíce moučkového cukru, 1/2 hrnku borůvek
  • Mleté mandle a moučkový cukr nasypeme do mixéru a zpracováváme 15 sekund. Směs prosejeme do mísy. Dva plechy vyložíme pečícím papírem. 
  • Bílky nalijeme do mísy a ušleháme je do nepříliš pevného sněhu. Postupně do něj zašleháme krupicový cukr, aby vznikla pevná lesklá hmota. Zašleháme vanilkový extrakt a potravinářské barvivo; hmota by měla být sytě modrá.
  • Pomocí stěrky zapracujeme osmičkovým pohybem po třetinách mandle s moučkovým cukrem. Když budou všechny suché přísady rovnoměrně zapracované v bílkové hmotě, pokračujeme v míchání stejným způsobem, aby byla hmota lesklá a hustá a ze stěrky stékala jako stuha. 
  • Hmotu přeneseme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou s otvorem o průměru 1 cm. Na plechy vytvoříme 32 koleček o průměru 3 cm. Oběma plechy klepneme o pult, abychom homtu zbavili vzduchových bublinek. Necháme odpočívat 30 minut při pokojové teplotě. Troubu předehřejeme na 160 °C. Pečeme 10-15 minut. Chladíme 10 minut na plechu, pak korpusy opatrně sloupneme z pečícího papíru a necháme zcela vychladnout na mřížce.
  • Utřeme smetanový sýr, zakysanou smetanu a moučkový cukr dohladka. Vmícháme mírně rozmačkané borůvky. Náplní spojíme po párech korpusy.  

Dodatek: 
1 hrnek = 250 ml, 1 lžíce = 15 ml, 1 lžička = 5 ml
pokud nemáte 2 velká vejce, odměřte si 90 g bílku (asi necelé 3 bílky)

Upečte taky makronky a podělte se s námi o vaše výtvory! :)

You Might Also Like

0 comments

"License"

This template is a "modified version" of it's original - which is licensed under GNU General Public License. The only change was made in typography due to language incompatibility of the original font.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...