NĚCO SLANÉHO NA VEČER
čtvrtek, srpna 08, 2013
Slané tyčinky, chipsy a tak dále, no všichni to známe. Pokud k nám někdo přijde večer na návštěvu, je to nejjednodušší možnost pohoštění. Ale co si takhle udělat něco slaného sami? Vůně těsta z trouby příjemně ovoní celou kuchyň i s obývákem, pokud ho máte otevřený do kuchyně stejně jako my. A navíc, můžete si vymyslet všechny možné příchutě, cokoliv vás napadne.
Nějakým nedopatřením nám doma zůstalo listové těsto, které už brzy překročí své "dobré dny". Dokonce tři balení! No dobře, mamka ho koupila a já na něj zapomněla. Nicméně nyní poslouží, doma máme všichni chuť na něco slaného, malého a k telce nebo bazénu, abychom mohli zobat. A slané sýrové tyčinky a všem známí "šneci" jsou ideální. Recept je jednoduchý!
SÝROVÉ TYČINKY
INGREDIENCE
{na asi 11 tyčinek}
1 balení předem rozváleného listového těsta
100 g tvrdého sýra (na strouhání; například eidam)
1 vejce
hrst bazalky
sůl a koření na posypání
Předehřejte si troubu asi na 200°C. Plech si vyložte pečicím papírem. Těsto rozložte a potřete vyšlehaným vejcem. Následně posypte nastrouhaným sýrem. Přidejte natrhanou bazalku na kousky a posypte, jen lehce, solí.
Těsto v půlce překlopte a umáčkněte, aby bylo všude rovné a bez bublinek. Vykrájejte z těsta proužky asi centimetr široké. Každý z proužků několikrát překruťte a položte na pečicí papír. Posypte solí a kořením, například sušeným rozmarýnem, tymiánem nebo můžete přidat kmín. Pečte dozlatova, přibližně 15 minut.
SLANINOVÍ "ŠNECI"
INGREDIENCE
{na asi 12 šneků}
1 balení předem rozváleného listového těsta
7 plátků slaniny
12 cherry rajčat
hrst bazalky
jarní cibulka
2 polévkové lžíce strouhaného sýra
trochu olivového oleje na pánev
Předehřejte si troubu asi na 170°C. Plech si vymažte olejem. Těsto rozložte a v půlce překlopte, umačkejte, aby nikde nevznikaly bublinky. Takto budou šneci širší.
Rozehřejte si pánev a na ní osmažte dozlatova slaninu nakrájenou na kostičky. Až bude hotová, přidejte rajčata a povařte několik minut, než se z rajčat začne odlupovat slupka. Poté přidejte cibulku, strouhaný sýr a nakonec bazalku. Vše smíchejte do husté omáčky. Odstavte.
Připravené těsto potřete omáčkou, ale ne až do krajů. Celé těsto zaviňte a nakrájejte na širší kolečka. Ty potom přeneste na plech a nechte péct asi 10 - 14 minut, dokud nebudou dozlata.
Slané dobroty, jako jsou tyhle, určitě příjemně potěší a naplní žaludky všech návštěvníků!
0 comments