POLÉVKA TOM KHA GAI

středa, září 18, 2013

V sychravém počasí není nic lepšího, než když přijdete domů a na stole čeká... horká polévka! Poctivá a domácí: taková, která vás zahřeje zevnitř. A zahřeje o to víc, pokud je navíc plná čerstvého zázvoru - a především - chilli papriček. Přesně taková je Tom Kha Gai. Slabší povahy, připravte si hasičák!



Tom Kha Gai je oblíbená thajská polévka, jejíž kouzlo spočívá ve vyvážení čtyř odlišných chutí: slané, sladké, kyselé a pálivé. Princip je jednoduchý - pokud se vám polévka zdá málo slaná, přidejte rybí omáčku. Pokud je příliš kyselá, stačí jedna lžíce třtinového cukru. Pokud jste to přehnali s chilli, chuť zjemní kokosové mléko.
Pro typickou intenzivní chuť Tom kha gai jsou naprosto zásadní poměrně netradiční ingredience - galangal, citronová tráva, kari pasta, kafírová limeta, rybí omáčka. 
Kořen Galangalu tvarem i chutí připomíná zázvor, jeho chuť je ale aromatičtější, s citrusovým nádechem. Stejně jako rybí omáčku ho seženete na asijské tržnici SAPA nebo na specializovaných eshopech s asijským zbožím, pokud ho ale nahradíte zázvorem, nic nezkazíte.
Citronová tráva neboli citronela je jednou ze zásadních ingrediencí thajské kuchyně. Vzhledem připomíná jarní cibulku, její citrusová chuť i vůně je ale nenahraditelná. Čerstvou ji sežente např. v řetězcích Marks and Spencer.
Kari pastu, stejně jako kokosové mléko, bez problémů sežente v hypermarketech; kafírové listy nakoupíte např. v Makru.
Tom Kha Gai skvěle poslouží jako zahřívací předkrm, ale pokud přidáte nudle, zasytí i jako hlavní chod.



INGREDIENCE

2 polévkové lžíce červené kari pasty
600 ml silného kuřecího vývaru
1 plechovka (400 ml) kokosového mléka
1 stéblo citronové trávy
asi 5 cm kousek čerstvého galangalu (zázvoru)
2 červené chilli papričky
(můžete i přidat - dle vaší chuti a odvahy)
3 polévkové lžíce limetkové šťávy
3 listy kafírové limety
2 polévkové lžíce rybí omáčky
400 g kuřecích prsíček
hrst lístků bazalky
hrst lístků koriandru
1 polévková lžíce olivového oleje
 
Ve velkém hrnci nejprve na středním plameni rozpalte olivový olej, poté vlijte kari pastu a zhruba 2 minutky opékejte, dokud se nerozvoní. Jako další přidejte kuřecí vývar, kokosové mléko, rybí omáčku, limetkovou šťávu i kafírové listy, zázvor (oloupaný a pokrájený na tenčí plátky), citronovou trávu (omytou a pokrájenou na zhruba 3 cm kousky) a také chilli papričky (rozkrojené vejpůl, zbavené semínek a pokrájené na tenké proužky). Přiveďte k varu a vsypte kuřecí maso, pokrájené na nudličky - takto vařte zhruba 15 min. Poté přidejte koriandr s bazalkou a vařte zhruba dalších 5 minut. A je to - váš zahřívací elixír je hotov! Pokud plánujete přidat nudle, připravte je raději zvlášť - jinak by polévka kvůli škrobu z nich příliš zhoustla.



Nebojte se a zkuste jí také! Uvidíte, že bude Aroi Mak Mak - neboli thajsky moc moc dobrá! :)

You Might Also Like

0 comments

"License"

This template is a "modified version" of it's original - which is licensed under GNU General Public License. The only change was made in typography due to language incompatibility of the original font.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...