DOMÁCÍ PIZZA
středa, října 30, 2013
Pokud si chcete vykouzlit doma během pár minut Itálii, máte dvě možnosti: buď si poříďte temperamentní protějšek, nebo mouku a droždí. Já zvolila (dle mého názoru jednodušší) druhou možnost - a nemůžu si ji vynachválit! Navíc - v případě, že by vám v domácnosti nějaká ta "Itálie" opravdu hrozila, při hnětení těsta si skvěle vybijete vztek. A pokud by ani to nezafungovalo, po prvním soustu vlastoručně upečené pizzy stejně na jakoukoli hádku zapomenete :). Tak vzhůru do toho!
Recept na těsto byl převzat z časopisu Apetit.
INGREDIENCE
{na 4 pizzy o průměru 25 cm}
{těsto}
1 balení (7 g) sušeného droždí
půl lžičky krupicového cukru
700 g polohrubé mouky
3 polévkové lžíce olivového oleje
1 lžička soli
{rajčatový základ}
600 g loupaných rajčat v plechovce
4 stroužky česneku
hrst čerstvé bazalky
1 polévková lžíce olivového oleje
{pizza quattro formaggi}
{na 4 pizzy o průměru 25 cm}
{těsto}
1 balení (7 g) sušeného droždí
půl lžičky krupicového cukru
700 g polohrubé mouky
3 polévkové lžíce olivového oleje
1 lžička soli
{rajčatový základ}
600 g loupaných rajčat v plechovce
4 stroužky česneku
hrst čerstvé bazalky
1 polévková lžíce olivového oleje
sůl, pepř, oregano na dochucení
{pizza margherita}
1 balení mozzarelly
hrst čerstvé bazalky
{pizza al tonno}
1 balení mozzarelly
1 plechovka tuňáka
1 červená cibule
asi 2 polévkové lžíce černých / zelených oliv
{pizza quattro formaggi}
200 g mozzarelly
100 g gorgonzoly
50 g parmezánu
50 g ricotty / jiného sýru dle chuti
(např. Gruyére, Pecorino, Fontina)
Droždí s cukrem důkladně promícháme s 375 ml vlažné vody a na teplém místě necháme 5 minut vzcházet. Mezitím si dáme do misky mouku, olej a sůl, uprostřed uděláme důlek a vlijeme kvásek. Rukama zpracujeme na těsto, které přemístíme na pomoučeý vál, a zhruba 5 minut pořádně hněteme, dokud není těsto pružné a hladké.
Z těsta vytvoříme kouli, dáme zpět do mísy, přikryjeme navlhčenou utěrkou a dáme cca na hodinu a půl kynout na teplé místo - dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly a vyváíme na placky o průměru cca 25 centimetrů. Opatrně přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a vytvoříme okraj přehnutím asi 1 cm těsta směrem dovnitř po celém obvodu.
Takto připravené placky je třeba co nejrychleji obložit a dát péct, aby těsto nezačalo znovu kynout.
Na rajčatový základ v míse rozmixujeme loupaná rajčata s nasekanými stroužky česneku, bazalkou a olivovým olejem. Dochutíme solí, pepřem a oreganem. Hotovou směs rovnoměrně rozdělíme na těsto.
Teď už si jen stačí vybrat, na kterou pizzu máte chuť:
Pizza Margherita je až překvapivě snadná klasika - k rajčatovému základu stačí přidat plátky mozzarelly, opepřit a zakápnout olivovým olejem. Pečeme v troubě předehřáté na maximum cca 10-15 min., dokud nejsou okraje upečené do zlatova. Podáváme dozdobené lístky čerstvé bazalky.
Pizza Al Tonno je kromě rajčatové omáčky a plátků mozzarelly doplněná také o cibuli, olivy a tuňáka.
Milovníci sýrů ocení variantu Quattro Formaggi - kombinace sýrů je zcela na vás, nejčastěji používané jsou ale gorgonzola, parmezán, mozzarella, pecorino, gruyere či fontina.
0 comments