JABLEČNÝ ŠTRŮDL
sobota, října 12, 2013
Na podzimu miluju to, jak voní. Voní spadaným listím, dřevem v kamnech a ... jablečným štrůdlem. Skořice, hřebíček a jablka, pomalu pečená v troubě - tuhle kombinaci žádná vonná svíčka nenahradí. Dejte si ho jako ve správné rakouské kavárně: s pořádnou porcí pravé šlehačky a jak jinak než s vídeňskou kávou!
Štrůdl, to je klasika s původem v Rakousku a Maďarsku. Málokdo ale ví, že naši jižní sousedé se inspirovali tureckou baklavou - tamějším tradičním, velmi sladkým dezertem. Největší slávy se štrůdl dočkal za dob habsburského impéria a neméně oblíbený je i dnes, jakožto rakouský národní pokrm. Ve vídeňské městské knihovně byste dokonce našli vystavený nejstarší dochovaný recept z r. 1696.
Níže uvedený recept sice pravděpodobně takovou historickou hodnotu mít nebude, po prvním soustu mu to ale zcela jistě odpustíte!
Níže uvedený recept sice pravděpodobně takovou historickou hodnotu mít nebude, po prvním soustu mu to ale zcela jistě odpustíte!
INGREDIENCE
{těsto}
200 g hladké mouky
špetka soli
100 ml vlažné vody
2 polévkové lžíce rostlinného oleje
půl polévkové lžíce jablečného octa
{náplň}
asi 1 kg jablek (po oloupání a bez jádřinců - nakrájených na čtvrtiny)
80 g třtinového cukru
šťáva z půlky citrónu
2 lžičky skořice
špetka mletého hřebíčku
špetka muškátového oříšku
3 polévkové lžíce rozinek
2 polévkové lžíce rumu
60 g nasekaných vlašských ořechů
120 g strouhanky
120 g másla
další máslo na potření a moučkový cukr na posypání
Rozinky v misce zalejeme rumem, zahřejeme pár vteřin v mikrovlnce a necháme stát. Připravíme si těsto:
Mouku smícháme se solí a vyklopíme na vál: uprostřed uděláme důlek. Do něj opatrně vlijeme promíchanou směs oleje, octa a vody. Od středu potom do tekuté směsi postupně rukama vmícháváme mouku, dokud nevznikne celistvá hmota. Těsto by mělo být hladké a nemělo by se lepit k povrchu - v případě potřeby přidejte mouku / vodu. Nakonec je třeba těsto pořádně (cca 5 minut) prohnětat - díky tomu bude krásně pružné. Hotový bochánek dáme na vymaštěný talíř, zakryjeme nahřátou miskou a necháme zhruba půl hodiny odpočívat.
Mezitím si připravíme náplň: na pánvi rozehřejeme máslo, vsypeme strouhanku a opečeme do zlatova. Strouhanka ve štrůdlu nasaje přebytečnou tekutinu a náplň tak nebude příliš "vodová".
Čtvrtky jablek nastrouháme na plátky a ve velké míse smícháme s cukrem, ořechy, citrónovou šťávou, skořicí, hřebíčkem a muškátovým oříškem. Na závěr přidáme rozinky s rumem.
Troubu předehřejte na 170°C.
Troubu předehřejte na 170°C.
Nyní si vyválíme těsto: na pracovní desku rozprostřete větší utěrku, posypte moukou a těsto na utěrce vyválejte do tvaru obdélníku. Od středu ke krajům placku jemně popotahujte rukama, dokud nebude tak tenká, aby pod ní prosvítala utěrka.
Na těsto rovnoměrně naneste máslovou strouhanku a posypte jablečnou směsí: po stranách nechte cca 2 cm okraj, který potřete rozpuštěným máslem. Pomocí utěrky štrůdl opatrně zabalte do tvaru válečku, okraje stlačte k sobě a vsuňte dospod, aby náplň nevytekla. Ze stejného důvodu je dobré také štrůdl jemně propíchat vidličkou z vrchu: horký vzduch by jinak neměl kudy unikat a těsto by mohlo zbytečně prasknout.
Štrůdl přemístěte na plech vyložený pečícím papírem, potřete rozpuštěným máslem a pečte v troubě zhruba 40-50 min. do zlatova. Před koncem pečení štrůdl znovu potřete máslem a posypte moučkovým cukrem: vznikne tak křupavá krustička.
Po upečení nechte štrůdl alespoň půl hodiny vychladnout: kdybyste se ho pokoušeli krájet horký, jednoduše by se vám rozpadl. Pokud máte náladu hřešit, dopřejte si ho i s poctivým vanilkovým přelivem nebo zmrzlinou!
0 comments