RESTAURANT DAY
pondělí, listopadu 18, 2013
Restaurant Day, akce, které bychom se jednou rády zúčastnily. Práce je ale hodně a naše účast byla pouze v podobě návštěvy. A to jsem mohla jenom já (Terka). Škoda, ale aspoň někdo z naší dvojice šel zkoumat a ochutnávat. Restaurant Day je skvělá akce pro domácí kuchaříčky. Ti mají možnost na jeden den "vlastnit" svůj malý podnik: kavárnu, cukrárnu, restauraci nebo cokoliv jiného. Navaří se, napeče se, připraví se drinky a jde se prodávat. I tak to vypadalo v sobotu 16. listopadu na několika místech v Praze. Já jsem se vydala do Krymské ulice a na náměstí Jiřího z Poděbrad.
Jednou z mých prvních zastávek byl prostor kavárny Café V lese, kde jsem objevila několik stolečků s dobrotami. Hned za dveřmi mě překvapilo opravdu luxusně vypadající menu Ríši a Míši. Mohli jste si vybrat z jemně pikantní polévky z červené čočky s kokosovým mlékem a sušenými meruňkami nebo salátu z čerstvé řepy s kozím sýrem, oříšky a krémovým balsamicem. Hlavním chodem byla masová koule v domácí houstičce s romesco omáčkou a dezertem byla pošírovaná hruška v Merlotu s krémem z vlašských ořechů. No řekněte sami. Bohužel jsem ale neměla snídani a proto jsem šla o stolek vedle, k sladkým moučníkům.
![]() |
Výběr v Café V lese. |
![]() |
Plněné bochánky. |
Tmavovlasá slečna v tomto růžku nabízela své pečené pochoutky: plněné bochánky, malinové koláčky, tartaletky, koláč/dort a sladké košíčky. Mně učarovaly malinové koláčky s bílou čokoládou a pistáciemi, koupě byla jasná. Přítel, který mi dělal doprovod, si vybral bochánek plněný sýrem, bramborami a kapustou. Dobrota, přítel by si ale do bochánku dal třeba i uzené maso se zelím. Po zdlábnuté snídani jsme se vydali na buchty.
Café V lese poskytlo zázemí i dvojici U dvou buchet. Jak už je z názvu jasné, buchty byly v nabídce jisté. A rovnou několik druhů. Dále dámy nabízely čokoládový dort, koláče nebo mřížkový koláč s marmeládou. Přítel tentokrát vsadil na klasiku a vybral si tvarohovou buchtu. Já jsem si (tak trochu z nostalgie) koupila mřížkový koláč s marmeládou. Tvarohová buchta sice někde ztratila spodek, ale i tak byla moc dobrá. Stejně na tom byl i můj koláč.
Poslední ochutnávkou byl mangový dortík od představitelů RAW pokrmů. Tento způsob kuchyně mě tímto výtvorem rozhodně neoslovil, ale podle jedné zkušenosti nechci soudit.
Další naší ochutnávkou byly moučníky v podniku Plevel. Ten si pod svá křídla vzal Le petite madame, sladké těchto dvou malých dam. A ty nabízely dva druhy cheesecaků, nutellové a višňové šneky a hlavně! Specialitu, kterou jsem musela ochutnat. Španělské churros s horkou čokoládou.
Tato skořicová specialita mi zalepila pusu ještě na hodně dlouho, ale byla moc dobrá. Sladkostí už ale bylo dost, chtěla jsem zjistit, jak vypadá takový brunch na tomto dni. BohoBrunch nabízel anglickou snídani po celý den, ale také mnoho jiného. Prostředí ale působilo naprosto jinak, šlo o vcelku luxusní restauraci. Proto jsem jeho návštěvu vynechala a vydala se na náměstí Jiřího z Poděbrad. Tam mě čekala asi nejhezčí prezentace podniku z těch, co jsem viděla. Po Praze jich bylo ale mnohem víc, proto nemůžu tak úplně soudit. Teď už ale k Bistru v květinářství.
Květinářství na náměstí Jiřího z Poděbrad zprostředkovalo krásné prostředí pro Bistro v květinářství. A to se na oplátku pochlubilo mrkvovými moučníky (sušenkami, řezy a muffiny), tříbarevným mezze a marockou polévkou Harira. Právě tu jsem musela ochutnat a byla opravdu vynikající!
A co vaše sobota? Taky jste se byli podívat? Rády bychom viděly vaše fotky, pokud nějaké máte! :)
0 comments