POLÉVKA S JÁTROVÝMI KNEDLÍČKY

neděle, prosince 29, 2013

Játrové knedlíčky? To je moje. Po játrech nejsou tolik cítit, i můj děda si je oblíbil. A to játra nesnáší. Polévku mě naučil strejda, který ji ale dělal trochu jinak. Časem jsem recept z části pozapomněla a navíc jsem ho chtěla trochu změnit. Dřív byly jeho knedlíčky trochu tuhé, ale na kvalitě to neubralo. Pak jsem zjistila, že se do nich může přidat ušlehaný sníh! Kouzlo. Knedlíčky jsou díky němu neuvěřitelně jemné a nadýchané. Vzhledem k tomu, že jsem polévku připravovala ve chvíli, kdy se nás doma sešlo víc jak deset, je podle toho sepsaný i recept. Na menší porci použijte 1,5 litru vývaru, 100 gramů jater, 1 vejce, 1 bílek a méně zeleniny. Je ale tak výborná, že se rozhodně sní i ve velkém množství!


INGREDIENCE
{pro velkou desetičlennou rodinu}

{vývar}

5 litrů slepičího vývaru
3 menší petržele
2 menší mrkve
půlka celeru
cibule
sůl

{játrové knedlíčky}
430 g kuřecích jater
4 polévkové lžíce másla
4 vejce
2 bílky
3 až 4 špetky majoránky
2 špetky mletého pepře
2 lžičky soli
2 stroužky česneku
strouhanka


Pokud nemáte vývar připravený už předem, můžete ho udělat velice snadno. Očištěnou slepici rozpulte, opláchněte, vložte do pěti litrů osolené vody a vařte do poloměkka. Pak přidejte nastrouhanou mrkev, zbytek zeleniny pokrájené na kusy, překrojenou cibuli a vařte dál. Dokud nebude slepice měkká. Podle potřeby dolijte vodou. Nakonec slepici vyndejte. Kdyby byl vývar málo slaný nebo dochucený, použijte slepičí bujón nebo masox. Slepici můžete obrat a libové maso použít do polévky, ale já mám ráda obyčejný vývar bez masa, kde vyniknou hlavně knedlíčky. A jak na ně?
Játra rozmixujte společně se čtyřmi vejci tyčovým mixérem, postupně přimixujte máslo, přidejte majoránku, pepř, sůl, prolisovaný česnek a z bílků ušlehaný sníh. Směs přelijte do mísy a přidávejte postupně tolik strouhanky, aby se z ní daly dělat knedlíčky. Nejlepší je udělat jeden testovací, abyste zjistili, jak moc je slaný (ale pozor, knedlíčky vstřebají trošičku té chutě z vývaru, pokud ji necháte jeden den uležet). Vytvarujte je buď rukou nebo malými lžičkami. Všechny je postupně vložte do vývaru a dostatečně uvařte. Tato polévka chutná nejlépe, když je připravená den předem!  

You Might Also Like

2 comments

"License"

This template is a "modified version" of it's original - which is licensed under GNU General Public License. The only change was made in typography due to language incompatibility of the original font.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...