POLÉVKA ZE SLADKÉ BRAMBORY
pondělí, prosince 02, 2013
Sladká brambora, jinak také batát. Pochází z Ameriky a často se objevuje i v jejich receptech. Zatím jsem zahlédla recepty na batátové hranolky, plněné batáty, ale hlavně na polévky. Proto jsem se rozhodla jeden z nich vyzkoušet. Konzumace krémové polévky je navíc skvělý způsob, jak se v tomto studeném počasí zahřát! Neváhejte a vyzkoušejte! Tato má v sobě i mrkev. A dobře víme, co se o ní říká. :)
INGREDIENCE
{krém}
1 sladká brambora
(váha před oloupáním asi 420 gramů)
1 sladká brambora
(váha před oloupáním asi 420 gramů)
3 mrkve
1 cibule
litr hovězího vývaru
30 g másla
1 balení zakysané smetany (190 gramové)
šťáva z jednoho menšího citrónu
několik lístků hladkolisté petržele
sůl a pepř
Bramboru, mrkev i cibuli oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Rozpusťte v hrnci na mírném ohni máslo a přidejte nakrájenou zeleninu. Tu nechte osmahnout, po dobu přibližně 5 a 8 minut. Tuto směs zalijte připraveným horkým vývarem, přiveďte k varu a pozvolna vařte asi 30 minut. Poté zeleninu v hrnci rozmixujte mixérem na pyré a nechte vychladnout. Po vychladnutí přeneste hrnec opět na plotnu a do pyré pomalu přidejte zakysanou smetanu a šťávu z citrónu. Za stálého míchání pomalu zahřívejte, ale nenechte polévku bublat. Přisypte sůl a pepř podle chuti. Ozdobte nasekanou petrželkou, zakápněte zakysanou smetanou, posypte namletým pepřem a podávejte.
2 comments
Shodou okolností doma sladké brambory mám, tak se těším, až si polévku uvařím. Batáty do polévek přidávám ráda, moc mi chutnají. Tento týden jsem narazila i na recept na pečené batáty, to jsem zatím ještě nezkoušela, jsem zvědavá, jaké to bude.
OdpovědětVymazatV tomhle případě je polévka doplněna ještě o mrkev, takže je to něco mezi mrkvovým a batátovým krémem, ale není problém přidat víc brambor! :) A pečené batáty můžu jenom doporučit! :) Nebo si z nich udělejte hranolky.
Vymazat