FRANCOUZSKÁ CIBULAČKA
neděle, února 02, 2014
Jak je známo, pokud se Francouzi mohou něčím pochlubit, pak jsou to víno a
sýry. A tak není divu, že je strkají jednoduše všude - včetně polévek. Tato cibulačka je toho zářným příkladem. Sýrová krustička s rozpečenou bagetkou přesvědčí k ochutnání i toho největšího odpůrce polévek - a dokonale vám vynahradí těch pár slz, které při její přípravě (možná) uroníte!
Jako pravá dáma mezi polévkami se francouzská cibulačka může pochlubit přímo urozeným původem: podle legendy vznikl základ tohoto receptu za vlády Ludvíka XV. Při jednom z panovníkových pobytů na jeho loveckém zámečku se zjistilo, že jediné, co zbývá ve spíži, je cibule, máslo a šampaňské. Nezbylo tedy než smíchat tyto ingredience dohromady - a voilà, cibulačka byla na světě!
INGREDIENCE
{polévka}
4 velké cibule
2 stroužky česneku
4 polévkové lžíce másla
2 bobkové listy
2 snítky tymiánu
250 ml bílého vína
litr silného hovězího vývaru
3 polévkové lžíce hladké mouky
sůl a mletý pepř
{na zapečení}
1 bagetka, nakrájená na plátky
150 g nastrouhaného sýru (nejlépe Gruyére / Gouda)
Rozpusťte máslo ve velkém hrnci na mírném ohni. Přidejte cibuli nakrájenou na plátky, nasekaný česnek, bobkový list, tymián, sůl, pepř a vařte, dokud nebude cibule dostatečně měkká a zkaramelizovaná, trvá to asi 25 minut. Přidejte víno, přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte, dokud se víno neodpaří a cibule není suchá, asi tak 5 minut. Vyndejte bobkové listy a snítky tymiánu. Poprašte cibuli moukou, trochu ji promíchejte a snižte teplotu varu, aby se vám mouka nepřipalovala. Vařte po dobu 10 minut, vyvaří se tak syrová moučná chuť. Nyní přidejte vývar, přiveďte polévku zpátky k varu a vařte po dobu 10 minut. Pokud je to potřeba, dochuťte solí a pepřem.
Těsně před podáváním si rozehřejte troubu. Nakrájenou bagetku vyložte na plech v jedné vrstvě. Posypte plátky sýra a dejte ji do trouby zapéct (dokud se nepropečou do zlatohněda: 3 až 5 minut).
Polévku naservírujte a ozdobte propečenými krutony se sýrem.
Bon apetit!
0 comments