THAJSKÁ DEGUSTACE V CAFÉ BUDDHA
pátek, března 28, 2014
Thajská kuchyně, chilli papričky, kari pasty a mnoho dalších typických ingrediencí. V pondělí jsme měly možnost ochutnat kuchařské umění restaurace Café Buddha na Národní třídě. Byly jsme pozvány majitelem na degustační menu pro dvě osoby: Taste of Café Buddha, které obsahovalo 7 tradičních chodů. Ještě jednou děkujeme za nabídku ochutnat tuto exotickou kuchyni. Nafotily jsme pro vás jednotlivé pokrmy a vy tak můžete zjistit, jak podle této restaurace vypadají thajská jídla. Náš názor na každé z nich je samozřejmostí!
POLÉVKA
COCONUT & CHICKEN SOUP TOM KHA
{TEREZA}
Tom Kha jsem měla asi podruhé v životě a toto provedení mi opravdu chutnalo. Polévka nebyla vůbec ostrá, což mi vyhovovalo, ale bylo jen na nás, jestli si ji chceme trochu přiostřit. Porce byla tak akorát velká, v podstatě nemám co vytknout.
{BÁRA}
Hned v úvodu si dovolím s Terkou nesouhlasit. Tato verze jedné z nejznámějších thajských polévek byla tak dobrá, že "tak akorát velká porce" by v mém případě musela mít velikost kanystru! Skvěle kořeněná, ale přitom jemná chuť. Velké plus oproti jiným restauracím, kde před vás většinou rovnou postaví smrtící chili koktejl.
PŘEDKRMY
PRA KUNG SPOON
{TEREZA}
První předkrm z menu pro mě byl kámen úrazu. Moc jsem se na krevetku na lžičce těšila, ale podcenila jsem plátek chilli papričky, který byl navrchu. Tak pálivou věc jsem snad nikdy nejedla! Škoda, že jsem si papričku nesundala, z chutí tohoto předkrmu jsem poté necítila ani ň. Odhodlanost vyzkoušet předkrm se vším všudy se mi tu nevyplatila.
{BÁRA}
Už chápu, proč je tento předkrm servírovaný v podobě jednoho jediného sousta - pokud se v pálivých chutích vyloženě nevyžíváte, víc ani sníst nezvládnete. Zkráceně řečeno: jedna lžička, tečka :). Až si Pra Kung Spoon objednáte, doporučuji onen malý, ale o to víc zrádný kousek chilli papričky dát stranou. Zbytečně se tak nepřipravíte o svěží kombinaci krevety, máty, citronové trávy a limetkové šťávy.
![]() |
Pra Kung Spoon |
SEARED BEEF SALAD NAMTOK NUE
{TEREZA}
Salátek z marinované hovězí svíčkové byl krásně svěží, maso výborně udělané i ochucené.
![]() |
Salad Namtok Nue |
{BÁRA}
Přiznávám - tohle bylo asi poprvé, kdy jsem ochutnala svíčkovou jinak než s omáčkou a knedlíky. A stálo to za to! Krása na pohled, o nic horší chuť. A navíc, po téhle verzi si nemusíte dát poledního šlofíka! :)
PRAWN & AVOCADO YAM SALAD
{TEREZA}
Tento salát je prý nejoblíbenější a já už chápu proč. Kombinace jablek, avokáda, cibule a ořechů společně s krevetou mi moc chutnala! Byla jsem ale pořád trochu odrovnaná pálivostí papričky z Pra Kung Spoon a tento předkrm chvílemi fungoval jako "ochlazení".
{BÁRA}
Tak na tenhle salát jsem se díky výčtu jeho přísad opravdu těšila, nakonec ale pro mě byl trochu zklamáním - jeho chuť mi přišla celkem nevýrazná. Na druhou stranu, při tomto chodu jsem v puse stále ještě hasila požár po Pra Kung Spoon, a tak za mé rozporuplné pocity dost možná mohou spíše mé ochromené chuťové buňky. :)
![]() |
Prawn & Avocado Yam Salad |
BBQ RIBS KRA DOONG MOO YANG
{TEREZA}
Nebe na zemi. Tato žebírka (72 hodin marinovaná) jsou pro mě z celého menu TOP pokrmem. Maso se perfektně rozpadalo a omáčka byla příjemně nasládlá (což já rozhodně můžu). Toto jídlo bylo prezentováno jako předkrm, ale já bych si ho klidně dala jako hlavní jídlo!
Typický příklad jídla, kdy začínáte s "tolik toho přece nemůžu sníst" a končíte s "viděl by mě někdo, kdybych ten talíř vylízala?"
![]() |
BBQ Ribs Kra Doong Moo Yang |
HLAVNÍ JÍDLA
PANANG BEEF CURRY KAENG PANAENG NUE
{TEREZA}
Hovězí líčka v pikatním panang kari, zajímavé hlavní jídlo, nicméně já sama bych si ho z menu nevybrala. Pikantní pokrmy mi chutnají jen některé a tento mezi ně nepatří. Kvalitu provedení si ovšem netroufám hodnotit, nemohu ji plně docenit.
{BÁRA}
Tak přesně tady někde začal můj žaludek hlásit plnou kapacitu, ale té vůni se nedalo odolat. Příjemná, aromatická chuť s oříškovým nádechem. Proč ne?
KAENG PHED PED
{TEREZA}
Poslední položka z degustačního menu, Kaeng Phed Ped neboli pikantní červené kari s kachními prsíčky, mě okouzlila. Omáčka doplněná o ananas, červené hrozny, cherry rajčátka a bazalku skvěle fungovala s kachními prsíčky. Červené kari bylo navíc zjemněné kokosovým mlékem, takže něco pro mne: člověka, kterého pálí i minimum chilli.
{BÁRA}
Klasika, i když s kachními prsíčky jsem červené kari ještě neochutnala. Pokud moc nemusíte kombinaci masa s ovocem, v tomhle případě si asi nepochutnáte (kromě typického ananasu je zde navíc i poměrně netradiční hroznové víno), jinak ale sázka na jistotu. Sladká chuť téměř vydá za dezert. :)
SUMA SUMÁRUM
{TEREZA}
Celkově mě restaurace příjemně překvapila. Porce v menu byly dle mého názoru celkem velké a výběr zajímavý. Za sebe bych udělala jedinou změnu: odstranila jeden předkrm a přidala nějaký tradiční thajský dezert. Ale to je věc názoru.
Co mě příliš nenadchlo byl interiér restaurace - zvláštně jednoduchý, méně útulný než druhá pobočka v Balbínově ulici. Je možné, že by interiér neměl odvádět pozornost od jídla samotného, ale tento styl mi zrovna dvakrát nesedí.
{BÁRA}
Jak jinak by mohl vařit Buddha, než božsky! Pokud holdujete thajské kuchyni, Café Buddha musíte vyzkoušet. Taktéž mě trochu zklamal interiér - přes bohatou výzdobu stále působí zvláštně chladně (možná prevence před pálivými specialitami? :) ), naopak vás ale zahřeje úsměv obsluhy. Využít můžete i možnost zakoupení autentických surovin pro přípravu thajské kuchyně u vás doma. Nebo si thajskou kuchyni můžete uvařit přímo v restauraci - na jednom z pravidelně pořádaných kuchařských kurzů! Těšíme se na další návštěvu!
1 comments
Hmm tak ty chody vypadá naprosto úžasně, musím jen závidět :) Mňam ochutnala bych všechno
OdpovědětVymazat