JARNÍ KUŘÁTKO PODLE DITY P. S GRILOVANOU ZELENINOU

pondělí, dubna 21, 2014

Jaro se začíná probouzet, i když si s námi počasí celkem hraje. A k němu patří malá kuřátka! Maminka si už před nějakou dobou koupila kuchařku Dity P. a právě v ní našla recept na jarní kuřátka. Moc je chtěla vyzkoušet, takže jsme je společně připravily k obědu. Udělaly jsme dvě kuřátka pro čtyři osoby a musím říct, že nám každému stačila jen půlka, i když to tak nevypadá. Nicméně pro vás mám originální recept na jarní kuřátka s citronem a tymiánem podle Dity.



INGREDIENCE
{na 6 porcí}

{jarní kuřátko}
100 g změklého másla + na vymazání
3 bio citrony
3 stroužky česneku, drcené
1 hrst čerstvé majoránky
3 hrsti čerstvého tymiánu
6 jarních kuřátek
sůl a čerstvě namletý pepř

{zelenina}
4 až 6 větviček cherry rajčat
6 středních paprik
2 cukety
1 celá palice česneku
olivový olej
sůl a čerstvě namletý pepř


{příprava kuřátek}
Předehřejte troubu na 200 °C. Plech vymažte důkladně máslem a připravte si ingredience na bylinkové máslo: do mísy nastrouhejte kůru z jednoho citronu, přidejte máslo, česnek, majoránku, tymián, pepř a vše promíchejte.
Připravte si kuřátka. Opatrně nadzvedněte kůži na prsou, aby se vytvořila kapsa. Do ní "vmasírujte" část máslové směsi, přetáhněte kůži zpět a další částí směsi pomažte kuře na povrchu. Stejně pokračujte u ostatních kuřátek. Zbývající dva citrony rozkrájejte na šestinky a vždy dva dílky dejte do každého kuřete.
Kuřátka osolte, opepřete, naskládejte na plech prsíčky nahoru a dejte je péct. Po 15 až 20 minutách kuřátka přikryjte alobalem a pečte dalších 20 až 30 minut. Na posledních 5 minut alobal sundejte. Pak kuřátka vyndejte z trouby a nechte je zakrytá alobalem 10 minut odpočívat. Podávejte s připravenou grilovanou zeleninou.


{příprava zeleniny}
Předehřejte troubu na 180 °C, zeleninu omyjte a osušte. Papriky zbavte semínek a nakrájejte na proužky. Cuketu nakrájejte na kolečka a cherry rajčátka nechejte na větvičkách. Palici česneku rozpulte v půlce, aby byly jednotlivé stroužky hezky vidět. Pokud chcete, můžete přidat i pár brambor. Zeleninu vyskládejte na plech, dostatečně ji pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a přidejte klidně nějaké bylinky. Plech dejte do trouby a pečte, dokud nebude zelenina měkká. Popravdě, přesnou dobu vám neřeknu (při vaření jsme ji s maminkou nějak neřešily a vyndaly zeleninu v momentě, kdy se nám zdála hotová), ale některé recepty udávají 40 minut. Uvidíte sami! :)

Že se kuřátka líbila i našemu psímu troubovi, je asi víc než jasné! :) Dobrou chuť!

You Might Also Like

2 comments

  1. Báječně nafocené :) Také se na ně chystám, ale možná,že udělám jen jedno velké :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji! Určitě zkuste a pak ukažte výsledek! :)

      Vymazat

"License"

This template is a "modified version" of it's original - which is licensed under GNU General Public License. The only change was made in typography due to language incompatibility of the original font.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...