MAMINČINA SEKANÁ
středa, srpna 06, 2014
Hezký srpen přeji! Dnešní recept je maličko jiný. Toto jídlo jsem totiž nedělala já, ale moje maminka! Už před nějakou dobou se mě ptala, jestli její dobroty taky někdy vyfotím, ale nikdy jsem se k tomu nedostala. Když jsem ale zjistila, že bude k obědu sekaná, nemohla jsem to nechat jen tak; takové práce s tím měla. Inspiraci našla na webu Apetitonline, ale pár věcí si změnila podle sebe. Jako například podlití pivem.
INGREDIENCE
{pro cca 6 lidí}
1 kg namíchaného mletého masa
(půl kg hovězí, půl vepřové)
2 stroužky česneku
2 vajíčka
1 cibule
8 až 9 plátků slaniny
1,5 lžičky soli
8 až 9 plátků slaniny
1,5 lžičky soli
čerstvé bylinky
6 až 7 hrstí strouhanky
2 dcl piva
Po dně velké mísy rozprostřete maso, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a utřený česnek. Dále přihoďte jedno celé vejce a jeden žloutek: zbylý bílek nevyhazujte, ještě ho budete potřebovat!
Přidejte na kousky nakrájený jeden plátek slaniny, sůl a vše jen trošičku promíchejte. Teď jsou na řadě pokrájené čerstvé bylinky; pokud nemáte, můžete samozřejmě zvolit i sušené.
Dále přidejte strouhanku, po hrstech, ať masovou směs rovnoměrně zasypete. Maso ještě nemíchejte a nechte ho odpočinout, mezitím si připravte pekáč a rozpalte troubu na 170 °C.
Směs promačkejte mezi prsty, dostatečně, aby se všechny ingredience promíchaly. Postupně začněte s hnětením a vytvořte celistvou šišku.
Do pekáče rozložte plátky slaniny (vždy trochu přes sebe a přes okraj nádoby) a vložte na ně šišku sekané. Nezapomeňte ji před zabalením potřít bílkem, který jste si dali stranou: díky tomu bude maso držet pohromadě.
A konečně je tu poslední krok: sekanou zabalte do slaniny, podlijte troškou vody a dejte do trouby péct na 1 hodinu. Asi 15 minut před koncem podlijte sekanou pivem, dodá jí šmrnc!
(Jenom technická poznámka: maso na mě bylo trošičku slané, ale nijak extrémně, takže dochuťte podle svého uvážení.)
0 comments