PASTAPEDIE: PENNE

pátek, října 10, 2014

Pastapedie se konečně rozjíždí! Mám tu pro vás první druh těstovin, italské penne. Na co jsou nejlepší a proč je mám tak ráda? 

Ještě před pár lety bych si myslela, že je naprosto jedno, s jakou omáčkou promíchám uvařené těstoviny. Po přečtení pár článků jsem ale situaci přehodnotila.


Penne se dělí na penne lisce a rigate. Varianta lisce je naprosto hladká; zato známé penne rigate mají vroubky.

Ideálně se tyto těstoviny kombinují se zeleninovými omáčkami: široký dutý střed a vroubky udrží tekutou omáčku. 

Typickým pokrmem, ve kterém najdete penne, je například Pastitsio: těstoviny zapečené s mletým hovězím masem a bešamelovou omáčkou. Jedí ho lidé především z Řecka, Kypru nebo Egypta.

Název se prý odvodil od slova penna, což znamená pero nebo brko. Širší verzí penne jsou těstoviny pennoni.

PENNE SE SUŠENÝMI RAJČATY, RUKOLOU A ČESNEKEM


INGREDIENCE
{na 2 porce}

cca 200 g těstovin penne
(celozrnné)

sůl

{omáčka}
2 stroužky česneku
olivový olej
10 až 15 cherry rajčat
(oválná)

80 až 100 g  sušených rajčat
80 g rukoly
mletý pepř


Těstoviny uvařte podle návodu: ten můj měl dobu vaření 9 až 11 minut ve vroucí osolené vodě. Mezitím si připravte omáčku.

Na pánvi orestujte nadrobno nakrájený česnek, k němu přidejte na kostičky nakrájená cherry rajčata a nechte vše společně dusit. Až budou rajčata úplně rozvařená, pokrájejte na malé kousky sušená rajčata. Nasypte je do omáčky společně s rukolou a zamíchejte. Dochuťte čerstvě namletým pepřem.

Omáčku při přípravě nesolím, snad všechna sušená rajčata (co jsem zatím vyzkoušela) jsou hodně slaná!

You Might Also Like

0 comments

"License"

This template is a "modified version" of it's original - which is licensed under GNU General Public License. The only change was made in typography due to language incompatibility of the original font.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...