VAŘTE CHYTŘE: JAKO JAMIE OLIVER

pátek, října 24, 2014

Po delší době tu mám knižní recenzi! Minule šlo o kuchařku z produkce Jamie Oliver's Food Tube, tentokrát jsem testovala publikaci samotného Jamieho. Kuchařka Vařte chytře jako Jamie (Save with Jamie) je u nás v originále již nějakou dobu, ale v češtině se ji v tomto měsíci rozhodla vydat firma MLD Publishing (děkuji za její zaslání). Stejně jako minule jsem vyzkoušela víc receptů, konkrétně dva. A co je mottem kuchařky? Nakupujte rozumně, jezte dobře, plýtvejte méně!


{GRAFICKÉ PROVEDENÍ}

Nejdřív se ale podíváme na grafické provedení. Všechny publikace od Jamieho mě opravdu baví grafikou i fotografiemi, u této kuchařky tomu tedy není jinak. Každá kapitola s recepty má své vlastní nadpisové písmo (hezké a stylové) a je barevně odlišena, fotografie jsou kvalitní a jídla na nich už od pohledu vyvolávají chuť k jídlu. A tak to má být!


{VÝBĚR A ROZMANITOST RECEPTŮ}

Kapitol s recepty je v kuchařce sedm: Zelenina, Kuře, Hovězí, Vepřové, Jehněčí, Ryby a Recepty navíc. Tomu ale předchází speciální kapitola Nakupujte rozumně. Dozvíte se tu, jak správně uchovávat potraviny v mrazáku, lednici i ve spíži. Stejně tak zde najdete tipy, které vám ušetří čas i peníze!

Celkem jsem v kuchařce napočítala 120 receptů! V některých kapitolách najdete speciální stránku se čtyřmi jednoduchými recepty. Právě to mě na kuchařce opravdu baví. Pro mě nejzajímavější pokrmy z knihy jsou následující: Nudle na opici (vaječné nudle s čínským zelím, brokolicí, hráškovými lusky a smaženým vejcem), JFK (Jamieho fritované kuře), Pražené carpaccio po britsku, vepřové Banh Mi a oba vyzkoušené recepty! Ale popravdě, nejraději bych postupně ochutnala všechny!


A teď k mým vyzkoušeným jídlům; jde o pikantní japonskou palačinku Okonomiyaki a pečené brambory s lososem. Oba recepty měly jednoduchý, srozumitelný postup a vzniklé pokrmy byly chutné. 

Japonské pokrmy mě lákají čím dál víc, ale do této palačinky bych přidala ještě něco; například krevetky. Vzhledově sice nejde o žádnou hitparádu, ale za to mohou především ingredience; najdete v ní totiž čínské zelí, žampiony, tofu, mouku a vejce. Nic extra barevného, ale to můžete dohnat pikantní chilli omáčkou, kečupem nebo majonézou, všechny tyto ingredience v receptu najdete.

Je tu jen jedna maličkost. Právě u japonské palačinky se nám ze seznamu surovin vypařily ředkvičky, i když jsou v samotném postupu uvedeny. Chybička se vloudila!


{JEDEN Z VYZKOUŠENÝCH RECEPTŮ}
{zdroj: kuchařka Vařte chytře jako Jamie}

PEČENÉ BRAMBORY S LOSOSEM

4 velké brambory

1/2 svazku čerstvé pažitky
300 g sýra cottage
300 g zbylého pečeného lososa
citronová šťáva
sůl, pepř


Troubu předehřejte na 190° C. Omyjte čtyři velké brambory na pečení a celé je propíchejte vidličkou. Lehce je osolte, opepřete a pečte asi 1 hodinu, až bude slupka křupavá a brambory uvnitř měkké. (Já jsem je ještě pokapala olivovým olejem, ale až ke konci pečení.) Najemno nakrájejte čerstvou pažitku (několik dlouhých konců stvolů nechte na ozdobu) a dejte jí do misky se sýrem cottage, zbylým pečeným lososem a pořádným střikem citronové šťávy (přidejte kapku Tabasca, jestli chcete), pak promíchejte, osolte, opepřete, aby to bylo dokonalé. Brambory nařízněte nahoře do kříže, dole na ně zatlačte, aby se otevřely a vznikl prostor na náplň. Navršte na ně směs s lososem, posypte zbylou pažitkou a pusťte se do nich.



{CELKOVÉ HODNOCENÍ}


Je prostě vidět, že Jamie umí! Kuchařka je plná skvělých tipů a nápadů, které se objevují na začátku i v průběhu celé knihy. Což je také jedna z věcí, která mě na ní nejvíc baví. Mimo jiné je přehledná (na konci najdete i nutriční hodnoty všech jídel), obsahuje velké množství zajímavých receptů a každý si v nich vybere ten svůj! Rozhodně mohu doporučit, můj dědeček si pečené brambory opravdu pochvaloval!

You Might Also Like

0 comments

"License"

This template is a "modified version" of it's original - which is licensed under GNU General Public License. The only change was made in typography due to language incompatibility of the original font.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...