PASTAPEDIE: ORECCHIETTE
neděle, ledna 11, 2015
Na tento druh pasty jsem narazila v italské sýrárně La Formaggeria, která má pobočky po celé republice. Oblíbila jsem si ji především kvůli sýru Gran Moravia, který jistě řada z vás zná.
Kromě něj můj zrak opoutal i pytlíček těstovin se zvláštním jménem: orecchiette. V překladu toto slovo znamená "malé ucho", což vysvětluje jejich specifický tvar. Orecchiette jsou typické pro jižní oblast Itálie, jako je italský region Apulie.
Typickým pokrmem regionu Apulie jsou Orecchiette alle cime di rapa, který obsahuje surovinu jménem "rapini". Zjistila jsem, že jde o listovou zeleninu, hojně používanou v jižanské a čínské kuchyni: můžete ji ale nahradit například brokolicí. Stejně tak jsou orecchiette ideální s rajčatovou omáčkou al sugo nebo jakoukoliv jinou zeleninovou variantou.
ORECCHIETTE V CUKETOVO-SMETANOVÉ OMÁČCE S PINIOVÝMI OŘÍŠKY
Říká se jim také recchietedd nebo chiancaredd, ale jde spíš o méně časté pojmenování. Obdobný vzhled mají těstoviny Cencioni, ale jsou víc ploché a lehce popraskané.
ORECCHIETTE V CUKETOVO-SMETANOVÉ OMÁČCE S PINIOVÝMI OŘÍŠKY
{na 3 porce}
cca 350 g těstovin orecchiette
sůl
sůl
{omáčka}
hrst piniových oříšků
2 stroužky česneku
2 menší cukety
olivový olej
250 ml smetany na vaření
parmazán
sůl, mletý pepř
čerstvá bazalka
2 stroužky česneku
2 menší cukety
olivový olej
250 ml smetany na vaření
parmazán
sůl, mletý pepř
čerstvá bazalka
Dejte vařit těstoviny podle návodu a mezitím si připravte omáčku.
Nasucho orestujte na pánvi piniové oříšky, dozlatova a následně je přesypte do misky. Pokrájený česnek osmahněte a přidejte cuketu nakrájenou na tenká půlkolečka, vše zakápněte olivovým olejem a orestujte. Až bude cuketa měkká, potrvá to s její tloušťkou jen chvíli, přilijte smetanu a povařte. Do směsi přistrouhejte trochu parmazánu, aby omáčka zhoustla a dochuťte solí a pepřem. Před podáváním přisypte do omáčky piniové oříšky a pokrájenou čerstvou bazalku. Těstoviny můžete doplnit parmazánovými hoblinami.
3 comments
Krásný fotky!
OdpovědětVymazatMusím souhlasit překrásné fotky, a těstoviny s cuketou jsou navíc mé oblíbené :)
OdpovědětVymazatKamush & Jana: Moc děkuju za pochvalu! :)
OdpovědětVymazat