CIZRNOVÝ SALÁT S PLÁTKY ŘEDKVIČEK A NAKLÁDANÝMI KLOUZKY

sobota, února 07, 2015

Máte rádi nakládané houby? Popravdě řečeno, já jsem hrozně dlouho nesnášela všechny druhy hub, a to díky jedné takové nemilé zkušenosti z dětství. Ta houbová smaženice mi zkrátka ani trochu nechutnala! Na talíři jsem proto houby snesla jen v rozmixované podobě a klasickou poctivou bramboračku jsem měla vždycky bez nich. 

Časy se ale mění a stejně tak i chutě, takže jsem postupně přesedlala z houbových omáček na žampióny v celku, lišky a dnes už si ráda dám i pěkné hříbky. A jednou z ingrediencí tohoto receptu jsou právě klouzci, které jsem jako malá sbírala s velkou radostí! "Houbičky, houbičky, vylezte!" :)


INGREDIENCE
{na 3 až 4 porce}

{salát}

půl hrnku neuvařeného bulguru
jedna plechovka cizrny
3 ředkvičky
jeden kus salátu little gem
menší červená řepa
hrst naložených klouzků
(nebo jiných hub, záleží na vás)



{zálivka}
4 polévkové lžíce olivového oleje
2 polévkové lžíce oleje z lískových ořechů
1 polévková lžíce medu
šťáva z jednoho citronu
sůl a pepř

(vyzkoušet můžete i hořčičnou)




Nejdřív si připravte červenou řepu: omytou (neoloupanou) ji pokapejte olivovým olejem a zabalte do alobalu. Troubu předehřejte na 200 °C a vložte do ní připravenou řepu: pečte ji 40 až 60 minut doměkka. Mezitím nasypejte odměřený bulgur do mísy a zalijte jedním hrnkem vroucí vody. Přiklopte a nechejte odležet asi 30 minut, dokud se všechna voda nevsákne. Po upečení vyndejte řepu z trouby, aby dostatečně vychladla. Následně ji oloupejte a nakrájejte na kousky: lehce osolte. Do hotového bulguru přisypejte scezenou cizrnu, ředkvičky nakrájené na tenké plátky, pokrájený salát a upečenou řepu. Jako poslední přidejte hrst nakládaných klouzků. Vše lehce promíchejte, přilijte po částech připravenou zálivku (nemusíte všechnu) a případně dochuťte solí a pepřem.

(Řepa mi bulgur hodně obarvila, takže je salát celý růžový - škoda! :D)

You Might Also Like

2 comments

"License"

This template is a "modified version" of it's original - which is licensed under GNU General Public License. The only change was made in typography due to language incompatibility of the original font.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...