JOGURTOVÉ MUFFINY S MÁKEM & NEKTARINKOVÝ SALÁT S BORŮVKAMI, SÝREM & MÁTOU
pátek, července 03, 2015
Slíbila jsem pokračování s testováním olejů firmy Bohemia Olej, takže tady je! Tentokrát jsem vyzkoušela makový olej a hroznový olej. Oproti předchozím olejům mi tyto chutnaly o něco méně. Makový olej je zajímavý, ten mě příjemně překvapil a ráda ho při vaření využiju znova. Před použitím byl z oleje cítit mák po celé kuchyni, po upečení muffinů už o něco méně, ale zřejmě jsem ho do těsta mohla přidat víc. Proto jsem ho nakonec kápla i do polevy. Ale hroznový olej mi bohužel nechutnal: byl na mě příliš aromatický. Proto jsem ho ve svém receptu využila jen "kapku", ale věřím, že se najdou jeho fanoušci. Popravdě jsem byla hodně překvapena, když jsem hroznový olej obdržela: vůbec jsem netušila, že se z hroznů vyrábí.
Když to tedy celkově zhodnotím, nejvíc mi chutnal olej z vlašských ořechů: ořechové jsou zkrátka boží! Hořčičný a makový bych ohodnotila podobně, zajímavé a stojí za vyzkoušení. Poslední z vyzkoušených mě bohužel neoslovil. Oleje této firmy mě ale baví a mohu jen doporučit! :)
INGREDIENCE
(na cca 10 muffinů = plech na muffiny: průměr 6 cm)
1 a 1/2 hrnku hladké mouky
(hrnek jsem používala o objemu 250 ml)
1/2 polévkové lžíce kypřicího prášku do pečiva
1/4 lžičky jedlé sody
1/4 lžičky soli
5 polévkových lžic másla
1/2 hrnku třtinového cukru
1 vejce
2 lžičky makového oleje
3/4 až 1 celý hrnek řeckého jogurtu
2 polévkové lžíce mletého máku + na posypání muffinů
{cukrová poleva}
6 polévkových lžic moučkového cukru
4 polévkové lžíce horké vody
trochu makového oleje na ovonění
{zálivka}
třtinový cukr
hroznový olej
voda
sůl
1 a 1/2 hrnku hladké mouky
(hrnek jsem používala o objemu 250 ml)
1/2 polévkové lžíce kypřicího prášku do pečiva
1/4 lžičky jedlé sody
1/4 lžičky soli
5 polévkových lžic másla
1/2 hrnku třtinového cukru
1 vejce
2 lžičky makového oleje
3/4 až 1 celý hrnek řeckého jogurtu
2 polévkové lžíce mletého máku + na posypání muffinů
{cukrová poleva}
6 polévkových lžic moučkového cukru
4 polévkové lžíce horké vody
trochu makového oleje na ovonění
Předehřejte troubu na 180 °C. Prosejte přes síto do misky mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu, sůl a dejte stranou. Máslo rozmixujte společně s třtinovým cukrem (já jsem máslo předtím jen lehce rozmačkala, ale můžete ho i rozpustit). Až bude vše spojené, přidejte vejce a dobře rozšlehejte. Přidejte makový olej. Následně po částech přidávejte mouku a řecký jogurt, vše dobře smíchejte a vytvořte vláčné těsto.
Připravte si plech na muffiny, formy vyložte papírovými košíčky a každý naplňte do 3/4. Pečte dozlatova asi 30 až 35 minut (samozřejmě záleží na tom, jak vaše trouba peče). Po upečení nechejte muffiny vychladnout, lehce pokapejte cukrovou polevou a posypejte mákem.
NEKTARINKOVÝ SALÁT S BORŮVKAMI, SÝREM & MÁTOU
INGREDIENCE
(na 2 porce)
2 nektarinky
1 broskev
2 meruňky
2 hrsti borůvek
12 lístků čerstvé máty
sýr camembert
2 nektarinky
1 broskev
2 meruňky
2 hrsti borůvek
12 lístků čerstvé máty
sýr camembert
{zálivka}
třtinový cukr
hroznový olej
voda
sůl
Všechno ovoce omyjte. Nektarinky nakrájejte na měsíčky, broskev a meruňky na menší kousky. Smíchejte s borůvkami a pokrájenou mátou. Přidejte na plátky nakrájený sýr.
Se zálivkou to nepřehánějte: jak jsem už zmínila, hroznový olej mi přišel hodně aromatický. Proto smíchejte trochu tohoto oleje (např. jednu lžíci), dvě špetky třtinového cukru, špetku soli a všechno dobře rozmíchejte společně s trochou vody. Ochutnejte a salát jen lehce zakápněte.
0 comments