JABLKOVÉ RŮŽE
pondělí, října 19, 2015
Já vím, určitě tento recept viděl každý! I já...samozřejmě. A protože jsem duše romantická, musela jsem tyto krásné jablkové růžičky vyzkoušet. Recept i s postupem jsem našla ve videu Manuely (Cooking with Manuela) a celé je to neskutečně jednoduché. Stačí vám k tomu listové těsto, jablka a nějaká dobrá marmeláda. Já jsem se držela receptu a zvolila meruňkovou, ale nebojte se zaexperimentovat.
INGREDIENCE
[6 růžiček]
1 balení čerstvého listového těsta
2 červená jablka
šťáva z jednoho citrónu
1 lžíce mouky
3 lžíce meruňkové marmelády
mletá skořice
moučkový cukr
2. Plátky jablek dejte do mísy s citrónovou vodou, dobře je do ní ponořte (alespoň na chvíli, předpokládám, že se tak dělá kvůli tomu, aby se zpomalilo hnědnutí jablek) a 3 minuty je ohřívejte v mikrovlnce; krásně změknou.
3. Poté vodu slijte a jablka vraťte do mísy. V malé mističce smíchejte požadované množství marmelády se dvěmi lžícemi vody. Ohřívejte ji v mikrovlnce asi 1 minutu a následně dobře promíchejte.
4. Odleželé čerstvé listové těsto vybalte a položte na jednou lžící pomoučněný vál nebo linku. Jenom lehounce těsto dorozválejte, aby se vám z něj povedlo udělat šest stejných pruhů (já jsem jich zvládla totiž udělat jenom pět a zůstal mi tam potom už jen takový poloviční proužeček, což je škoda).
5. Těsto rozkrájejte na šest stejných pruhů (v receptu je napsáno, že mají mít šířku 5 cm a délku 22 cm, ale uvidíte sami: tohle jsem udělala spíš od oka). Na každý z nich naneste trochu meruňkové marmelády, osobně jsem ji na jedné straně nenanášela až úplně do konce, protože mi při motání jednou vytekla.
6. Plátky jablek naskládejte na vrchní čast pruhu z těsta, do řady za sebou a oblou stranou ven (u tohodle je dobré vidět video, ale plátky budou z části na těstě a z části budou přečuhovat).
7. Posypejte skořicí a dolní část těsta přehněte přes jablíčka (koukat tak bude jen vrchní část plátků). Opatrně pruh zarolujte, postarejte se o to, aby se vám nerozjížděl konec růžičky a vložte do formiček. Pokud jsou silikonové, nemusíte vymazávat, jinak samozřejmě ano.
8. Až budete mít všechny růžičky hotové, vložte je do trouby a pečte asi 40 minut (dokud nebude listové těsto úplně propečené; kdyby se vám jablka připékala, dejte formičky do spodní části trouby a bedlivě sledujte (naše trouba peče jako blázen, takže mi jablíčka nahoře zhnědla, ale chuťově to ničemu nevadilo, rozhodně to nebylo spálené). Po upečení je nechejte trochu vychladnout, posypejte moučkovým cukrem a podávejte!
0 comments