LONDÝN, JÍDLO & JÁ: SNÍDANĚ

čtvrtek, února 18, 2016

Je to strašné, je to strašné! Už je to půl roku, co jsem se toulala Londýnem, ale ještě jsem nezvládla sepsat ani jeden článek. Moc se stydím, ale bylo toho v novém školním roce opravdu hodně. Vzpomínky na tento výlet jsou ale doteď tak živé, že to vlastně ani nevadí ... :)

Rozhodla jsem se rozdělit své povídání o Londýně na dvě části a první bych ráda věnovala snídaním! Jelikož jsem v mém oblíbeném městě byla 5 dní, první den se snídaně konala ještě v Praze a "odletový den" byl dost chaotický, takže jsem snídani odflákla. Vycházejí z toho tedy tři rána a tři unikátní snídaňové hody!

ETHOS


Vůbec první snídani jsem si s kamarádkou Bárou, která mi na mém výletě dělala společnost, dala ve velice originální restauraci Ethos. Čím je tak speciální? Za prvé má velmi čistý interiér, který je ale zároveň zaplněn zajímavě naservírovaným jídlem - funguje tu totiž princip self-service take away. My jsme si ale daly snídani klasicky u stolu, což nám umožnilo další podívanou: v prostoru restaurace byly umístěny břízy.

Z celé nabídky mě nejvíc zaujaly bezlepkové lívance z podmáslí s malinami, javorovým siprem a mandlemi. Celkově menu obsahovalo řadu bezlepkových pokrmů, takže pokud se držíte této specifické diety, určitě do Ethosu zavítejte. Velice příjemná obsluha nás upozornila, že příprava lívanců je na objednávku a bude tudíž trvat asi 8 minut (oceňuji, že tuto informaci říkají předem a hlavně, 8 minut uteče jako voda). Kamarádka si objednala slanou snídani a vybrala si toast s avokádem a ztracenými vejci.

Mně lívance opravdu velmi chutnaly, byly krásně nadýchané a kombinace malin s javorovým sirupem nezklamala. Toast byl o něco slabší, čekala jsem zajímavější dochucení. Cenově šlo o dražší restauraci (asi 5 liber za jeden pokrm + pití), ale rozhodně si tento podnik vyhledejte! :)

adresa
48 Eastcastle Street

pondělí až pátek
snídaně 8:00–11:00  /  oběd 11:30–15:00
odpolední čaj 15:00–17:30  /  večeře 17:30–22:00

sobota
 oběd 11:30–17:00
odpolední čaj 15:00–17:30  /  večeře 17:30–22:00




ATTENDANT


Druhá snídaně se konala ve známé kavárně Attendant. Pokud jste o ní ještě neslyšeli, tato kavárna byla vybudována v prostředí bývalých veřejných toalet. Možná to zní trochu divně, ale majitelé si dali opravdu záležet. Dokonce ale některé "toaletní prvky" ponechali, takže interiér opět velmi unikátní.

Posezení sice nepatřilo mezi nejpohodlnější, mají tu jen barové židle, ale nám to vůbec nevadilo. Z nabídky jsem si vybrala ovesnou kaši s chia semínky, kokosovým mlékem a jahodami, kamarádka si objednala mango parfait. Popravdě, mnohem víc mi chutnalo právě mango parfait. Nemyslím si, že bych v mém případě vyloženě šlápla vedle, ale granola s mangem, ořechy a jogurtem byla daleko šťavnatější a chutnější. Navíc jsem v nabídce zahlédla i snídaňový muffin, který vypadal opravdu famózně, takže příště asi zvolím právě ten. K tomu všemu káva a vše za cca 7 liber - kaše + káva (opět trochu dražší, ale stálo to za to).

Jde ale opravdu o podnik, kde si dáte rychlou snídani nebo oběd a pak zase běžíte: především kvůli sezení a také zde není žádné denní světlo, což může někomu vadit.

adresa
27a Foley Street (vchod do podzemí)

pondělí až pátek
8:00–18:00

sobota
09:00–18:00

neděle
10:00–17:30




KOPAPA


A máme tu poslední tip na snídani, tentokrát je to taková menší šílenost. Tato restaurace je ze všech tří nejdražší, ale jelikož jsem svůj foodie trip pojala stylem - "příliš na ceny nekoukej" - chtěla jsem si dopřát to, na co jsem měla opravdu chuť. Právě třetí den jsem na snídani šla sama a po krátké procházce v okolí Covent Garden jsem zabrala stolek v restauraci Kopapa. Nachází se totiž u skvělého malého kruháče, kterému se říká Seven Dials - je na něm sedm výjezdů a věřím, že především v létě je v této části města skvělá atmosféra, i na podzim mě uchvátila.

Hlavním tahákem zdejšího brunche jsou prý turecká vejce s jogurtem, pikantním chilli máslem a toustem, nicméně mé chuťové pohárky zaujalo úplně něco jiného: kořeněný banánový francouzský toast s ogrilovanou slaninou, jogurtovým sýrem, tamarindovou zálivkou s rozinkami a pomerančovo-vanilkovým sirupem. Neskutečně dlouhý název a především souhra sladkého i slaného.

Nejdřív jsem měla trochu obavy, že mi něco takového nebude chutnat, ale po prvním soustu se všechny obavy rozplynuly. Velice chutný toast, lehce pikantní, slaný a zároveň sladký. Kdybych mohla, zajdu si na tuto dobrotu znovu a rozhodně si přiobjednám i něco dalšího! :) 

Jelikož jsem seděla venku, nemohu posoudit interiér, ale obsluha byla příjemná.

adresa
32-34 Monmouth Street (Seven Dials)

pondělí až pátek
snídaně 8:00–11:30
oběd 12:00–17:00  /  večeře 17:00–23:00

sobota
 brunch 9:00–16:00  /  večeře 16:30–23:00

neděle
 brunch 9:30–16:00  /  večeře 16:30–21:45


To je ze snídaňových tipů vše, příště se můžete těšit na ostatní jídlo, které jsem v Londýně za těch pár dní ochutnala - tedy na nějaký ten oběd, večeři i svačinky :)

You Might Also Like

2 comments

  1. Děkuji za článek. Příští týden jedeme do Londýna, tak se nechám inspirovat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je skvělé! Moc si to tam užijte! Já se tam možná podívám opět letos v létě, tak snad to vyjde :)

      Pokusím se o víkendu sepsat i druhou část tipů, abyste měla z čeho vybírat ;) Pokud ale máte ráda sladké a konkrétně donuty a koblihy, určitě navštivte maličkou prodejnu Crosstown Doughnuts v Soho - cenově opět trochu dražší, cca 3,5 libry za kus, ale kobliha se slaným karamelem a banánovým krémem byla famózní!

      Vymazat

"License"

This template is a "modified version" of it's original - which is licensed under GNU General Public License. The only change was made in typography due to language incompatibility of the original font.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...