2 x “SUPER HEALTHY BOWL”
neděle, května 29, 2016
Strašně mě baví recepty na takzvané “super healthy bowl” - prostě misky plné všech možných dobrot a často neskutečně barevné. Nějak se mi nechtělo tento název překládat, recepty na super zdravou misku nebo 2 x super zdravá miska prostě nezní dobře :D
Tyto recepty jsou ale neskutečně jednoduché, je to vlastně jen o výběru ingrediencí a krájení + trochu toho vaření. Já jsem s nimi ale byla naprosto spokojená :)
“SUPER HEALTHY BOWL”
SE ŠPAGETAMI Z ČERNÝCH FAZOLÍ & UZENÝM LOSOSEM
INGREDIENCE
50 G ŠPAGET Z ČERNÝCH FAZOLÍ
4 CHERRY RAJČATA, oranžová nebo červená
1 AVOKÁDO
cca 60 G UZENÉHO LOSOSA
1 CITRÓN
SÓJOVÁ OMÁČKA
SEZAMOVÁ SEMÍNKA
4 CHERRY RAJČATA, oranžová nebo červená
1 AVOKÁDO
cca 60 G UZENÉHO LOSOSA
1 CITRÓN
SÓJOVÁ OMÁČKA
SEZAMOVÁ SEMÍNKA
- Špagety uvařte podle návodu (vaří se stejně jako klasické, jen o něco kratší dobu - minuty se liší podle značky, tak uvidíte sami).
- Mezitím si nakrájejte avokádo na kousky a zakápněte šťávou z poloviny citrónu, aby vám co nejméně zhnědlo.
- Rajčata nakrájejte na čtvrtky, uzeného lososa natrhejte na menší plátky.
- Pár lžic sójovky smíchejte se lžičkou sezamových semínek a lžičkou vody.
- Jakmile máte hotové špagety, naservírujte porci na talíř a na ni poklaďte vše ostatní. Celou misku zalijte sójovou omáčkou, ještě lehce zasypejte sezamovými semínky a zakápněte šťávou ze zbylého citrónu.
Součástí tohoto receptu je i salát z mrkve a řepy podle Elly Woodward (našla jsem ho v její druhé kuchařce Lahodně s Ellou každý den). Místo čerstvé řepy jsem ale použila sterilovanou a poměry surovin jsem tolik neřešila, udělala jsem to prostě podle vlastního uvažení a především chuti :)
“SUPER HEALTHY BOWL”
S HNĚDOU RÝŽÍ, MRKVÍ, ŘEPOU & RUKOLOU
INGREDIENCE
60 až 80 G HNĚDÉ RÝŽE
1/4 AVOKÁDA
HRST RUKOLY
ŠŤÁVA Z CITRÓNU
2 MRKVE
4 LŽÍCE STERILOVANÉ ČERVENÉ ŘEPY, na kostičky
2 LŽÍCE SEZAMOVÝCH SEMÍNEK
1 a 1/2 LŽÍCE JABLEČNÉHO OCTA
2 LŽÍCE JAVOROVÉHO SIRUPU
SŮL
CHILLI VLOČKY
1/4 AVOKÁDA
HRST RUKOLY
ŠŤÁVA Z CITRÓNU
2 MRKVE
4 LŽÍCE STERILOVANÉ ČERVENÉ ŘEPY, na kostičky
2 LŽÍCE SEZAMOVÝCH SEMÍNEK
1 a 1/2 LŽÍCE JABLEČNÉHO OCTA
2 LŽÍCE JAVOROVÉHO SIRUPU
SŮL
CHILLI VLOČKY
- Hnědou rýži uvařte podle návodu.
- Mezitím si nakrájejte avokádo na plátky a zakápněte šťávou z citrónu, aby vám opět co nejméně zhnědlo. Dejte stranou a připravte si mísu se struhadlem.
- Do té nastrouhejte oloupané mrkve, přisypejte červenou řepu (předtím ji přeceďte), sezamová semínka a přilijte ocet se sirupem. Vše promíchejte a dochuťte solí (případně ještě sirupem nebo octem, ale mě hodně bavila kombinace s větším množstvím sirupu).
- Jakmile máte hotovou rýži, nandejte ji na talíř. K ní přidejte pořádnou porci salátu z mrkve a řepy, plátky avokáda a omytou hrst rukoly. Část odkryté rýže ještě zasypejte namletými chilli vločkami a rukolu zalijte šťávou ze salátu.
0 comments