ICHIGO DAIFUKU
pondělí, července 11, 2016
Další japonská dobrota do sbírky! Musím říct, že oproti včerejšímu receptu na Dango byl tento výtvor docela záhul. Pořád se mám co učit a nejsem si jistá, jestli vytvořené wagashi chutná správně, ale postup jsem se snažila dodržet a přepsala jsem ho i pro vás :)
Zkombinovala jsem recept ze stránky Just One Cookbook a recept na sladkou fazolovou pastu z kuchařky Japanese Cooking Made Simple. Ichigo Daifuku [ičigo daifuku] jsem už několikrát ochutnala, ale s bílou fazolovou pastou, takže chuť byla samozřejmě jiná. Výsledek tatínkovi například vůbec nechutnal, ale já jsem se svým prvním výtvorem celkem spokojená (hodně dělá i fazolová pasta, která nemusí chutnat každému). Pořád je ovšem co zlepšovat (určitě příště jednotlivé porce opráším, aby na nich nezůstalo tolik škrobu a možná i pasta by měla být o něco hutnější).
Určitě se podívejte na původní recept, abyste lépe pochopili postup; obsahuje totiž postupové fotky a to je vždy lepší :)
[3 porce]
75 G SLADKÉ FAZOLOVÉ PASTY ANKO, kupované nebo podle receptu níž
50 G RÝŽOVÉ MOUKY SHIRATAMAKO
10 G CUKRU, moučka
75 ML VODY
BRAMBOROVÝ ŠKROB
3 JAHODY
[fazolová pasta - na 2 hrnky]
1 HRNEK FAZOLEK ADZUKI, v suchém stavu
1/4 HRNKU CUKRU, moučka
50 G RÝŽOVÉ MOUKY SHIRATAMAKO
10 G CUKRU, moučka
75 ML VODY
BRAMBOROVÝ ŠKROB
3 JAHODY
[fazolová pasta - na 2 hrnky]
1 HRNEK FAZOLEK ADZUKI, v suchém stavu
1/4 HRNKU CUKRU, moučka
- Jahodám seřízněte stopku dorovna, omyjte a vysušte. Odváženou fazolovou pastu rozdělte na tři stejné kousky a vytvořte z nich placičky. Těmi jahody obalte (špičky můžete nechat neobalené) a dejte stranou.
- V míse (ideální do mikrovlnky) smíchejte shiratamako mouku a cukr. Poté postupně přilévejte vodu, dokud se nevytvoří tekutější hmota. Tu zakryjte fólii (ne úplně na pevno) a dejte ohřát do mikrovlnky - 600 W na 1 minutu. Vyndejte, směs trochu promíchejte a vraťte na další minutu do mikrovlnky. Vznikne vám lepivá a lesklá hmota, se kterou se bude relativně špatně manipulovat :D
- Pečicí papír zasypejte škrobem a vyklopte na něj hotovou hmotu (můžete ji lehce namočit, abyste ji dostali z talíře). Hmotu přeložte (díky škrobu to půjde) a rozdělte na tři stejné kousky.
- Opět z nich vytvořte placičky a zabalte do nich po jedné jahodě - špičkou dolů, těsto budete překládat na seříznuté straně jahody, každý "přetažený" kousek si přidržte palcem. Jakmile obalíte celou jahodu, konce těsta zatočte a uplácejte.
- Před podáváním oprašte bramborový škrob z každého kousku, přišlo mi, že na těch mých je ho asi až moc.
- Fazolová pasta: Z fazolek vyberte nehezké kousky (případně nějaké nečistoty) a propláchněte. Přendejte do hrnce, zalijte dostatečným množstvím vody, aby byly všechny pod hladinou a na vysokém plameni přiveďte k varu. Poté plamen snižte a nechte probublávat 10 minut.
- Slijte, dostatečně propláchněte a vraťte zpět do hrnce.
- Přilijte 4 hrnky vody, zakryjte pokličkou a na středně vysokém plameni opět přiveďte k varu. Lehce snižte plamen a vařte do změknutí aspoň 1 hodinu (pokud se vám voda příliš vyvaří, přilijte ji).
- Po uvaření vmíchejte cukr a pokračujte ve vaření, dokud se tekutina nezredukuje na hustší omáčku (cca 20 minut).
- Sundejte z plamene, rozmačkejte šťouchadlem na brambory a nechte trochu vychladnout.
- Nyní přichází na řadu pasírování: po částech pastu propasírujte přes sítko zpět do hrnce, abyste se zbavili slupek z fazolek a získali jemnou strukturu.
- Hrnec vraťte na plotnu a na středním plameni chvíli ohřejte a promíchejte; v receptu je uvedeno, že by pasta měla mít strukturu jako takzvané "refried beans", tedy vlastně smažené fazole, které vypadají přesně jako taková hrubší kaše.
- Sundejte z plamene, nechte úplně vychladnout a je hotovo.
0 comments