OCHAZUKE

pátek, srpna 26, 2016

Dnes je to další ze série japonských receptů :) Tentokrát jsem vyzkoušela pokrm "ochazuke". Abych pravdu řekla, nemyslím si, že si toto jídlo oblíbí každý. Kombinace rýže a zeleného čaje je pro české strávníky jistě netradiční. Připravuje se ve dvou verzích: já jsem se držela té tradičnější, jejíž součástí je zelený čaj. Ale dá se pracovat i s "vývarovou" variantou.


INGREDIENCE
[3 menší porce]

2 HRNKY UVAŘENÉ RÝŽE, já použila rýži na sushi
150 G TUŇÁKA Z PLECHOVKY
(nebo ze sklenice, ve vlastní šťávě)
3 MENŠÍ HRSTI RÝŽOVÝCH KREKRŮ, japonských
3 PLÁTKY LOTOSOVÉHO KOŘENE, nakládaného
3 LŽIČKY ŘASY NORI, nastříhané na proužky
+
1 KONVICE
UVAŘENÉHO ZELENÉHO ČAJE, např. Sencha
SÓJOVÁ OMÁČKA

(nebo 3 hrnečky vývaru Dashi)


Dále můžete přidat sezamová semínka, čerstvou jarní cibulku a pokud použijete variantu se zeleným čajem jako já, rozhodně zkuste přidat ještě nějakou více slanou ingredienci (po ochutnání jsem zjistila, že čajová varianta může být opravdu celkem nevýrazná, takže na výběru surovin rozhodně záleží). Příprava je ale snadná.

  1. Zelený čaj uvařte podle návodu (na každém balíčku jistě najdete přesný čas), stejně tak rýži.
  2. Poté si připravte mističky a do každé dejte kopeček uvařené rýže.
  3. Teď přichází na řadu ostatní vybrané ingredience (ryba, krekry, řasa apod.), vše navršte na uvařenou rýži.
  4. Zalijte zeleným čajem (na fotografiích jsem neviděla, že by bylo vše naprosto "pod vodou", takže tak přiměřeně) a poté dochuťte ještě sójovou omáčkou. Dobrou chuť!

You Might Also Like

1 comments

  1. Můj manžel řekl, děkuji. Ale jak vaření, jak je na obrázku, jsem neuspěl.

    OdpovědětVymazat

"License"

This template is a "modified version" of it's original - which is licensed under GNU General Public License. The only change was made in typography due to language incompatibility of the original font.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...