PRODLOUŽENÝ VÍKEND V KALÁBRII

sobota, října 29, 2016

Krásný víkend! Konečně jsem našla čas k sepsání článků o mém zářijovém cestování: jako první pro vás mám ten nejčerstvější - výlet do Kalábrie. Na přelomu září a října jsem se totiž podívala na jih Itálie, který mi není zrovna dvakrát známý! :)


Do města Reggio di Calabria jsme v rámci výjezdu do Itálie (projekt Italian Food XP) dorazili s ostatními účastníky ve čtvrtek v odpoledních hodinách. Hned mě překvapilo, jak maličké tu mají letiště, ale samozřejmě je to logické. :) Byl to ale příjemný rozdíl, lidí tam bylo opravdu málo.

Ubytovali jsme se na hotelu a pak vyrazili na večeři do jedné z místních restaurací - Officina del Gusto. Proběhlo seznámení s programem i personálem, ale také ochutnávka místních dobrot. Mým favoritem byly plněné raviolky, které jsem vyzkoušela jako první, ale famózní bylo i zdejší pesto. Ne vždy se mi ale trefili do chuti, např. ta věc z brokolice a jiné zeleně (trochu vypadá jako blitva) byla neskutečně hořká! Po večeři jsme se vrátili na hotel, bylo třeba načerpat síly na následující dny! ;)



OCHUTNÁVKA MÍSTNÍCH SUROVIN

Pátek byl zdaleka nejdůležitější, seznamovali jsme se s místními prodejci delikates a ochutnávali jejich produkty. Byla jsem nadšená z množství oliv, různých pomazánek, zeleniny, ale také sýrů nebo těstovin. Nechyběl ani místní klenot - citrus bergamot a produkty z něj.

Jelikož příliš nepiji alkohol, z nápojů jsem se soustředila hlavně na domácí džusy, které nabízela místní organická farma Gerace Maria Caterina pod značkou Le Terre di Zoe. Kromě toho mají v nabídce i výborné džemy a sympatická slečna mi popsala, jak její rodina tuto farmu vede již po třetí generaci.


Dlouze jsme si povídali s lidmi od stánku s již zmiňovaným bergamotem - Azienda Agricola Patea. Právě v Kalábrii se tomuto citrusu daří, jsou zde ideální podmínky pro pěstování a stromy tak nevyžadují příliš komplikovanou péči. Ochutnala jsem šťávu z bergamotu, odnesla si domů esenciální olej a karamelky.


Dalším favoritem tohoto setkání pro mě byla firma Pelligro. Spolupracují s lokálními prodejci zeleniny a ryb, aby mohli zákazníkům nabídnout kvalitní delikatesy. Na italském trhu jsou sice relativně krátce, ale jejich zapálení pro věc mě rozhodně bavilo. A stejně tak i jejich "prodotti". ;) Vyzkoušela jsem sardele i sardinky, marmeládu z červené cibule (další lokální produkt - cipolle rosse z města Tropea) a pokukovala po sušených rajčatech.


PROCHÁZKY & MUZEA

Oběd jsme si vychutnali ve stejném komplexu a k mání byly především sýry, šunky, různé tyčinky nebo smažené krevety na špejli. Do teplého počasí naprosto ideální kombinace! :) Po obědě následovala procházka po městě a návštěva místních muzeí a galerií.



Velkým lákadlem byla ale páteční gala večeře v restauraci - L’A Gourmet l’Accademia. Čekalo nás hned několik chodů, ale mým naprostým favoritem byl mořský vlk s pistáciemi! Famózní kombinace. Krevetový koktejl mě moc nenadchl, protože v něm bylo opravdu hodně majonézy, nicméně velice chutná byla i variace předkrmů (výborné bylo carpaccio z mečouna). Jako dezert jsem zvolila známou italskou trubičku plněnou ricottou - "cannolo". 



V sobotu se naše skupina rozdělila a já se vydala na prohlídku vinařství Casale 1890, kde jsem samozřejmě ochutnala místní víno, ale dozvěděla se i zajímavou věc - ve vinicích se vysazují společně s vinnou révou i růže, u kterých se mnohem rychleji projevuje napadení plísní a můžou být tak rychle odhaleny i jiné neduhy. Díky tomu pak nemusí být vůbec ovlivněno zrání vinné révy.


Během druhé zastávky nám bylo odhaleno zázemí firmy Olearia San Giorgio. Opravdu mě ohromily zdejší olivové háje, nešlo o žádné zakrslé stromečky podél cest. Viděli jsme i výrobní prostory a ochutnávka produktů byla samozřejmostí.

ITALSKÁ FARMA

Z výrobny oleje jsme se přesunuli na farmu nedaleko města Gerace, Barone Macri, kde na nás již čekali s obědem (musím říct, že po stravování v Japonsku byla nálož italských jídel docela náročná :D). Prostředí to bylo krásné, ihned jsem si zamilovala pejsky, kteří hlídali velké stádo ovcí. Naprostá idylka.



Opět jsme ochutnali lokální produkty, produkty ze vzdálenosti menší než 1 km. Čekaly na nás různé druhy sýrů, také olivy a nechyběly těstoviny, tentokrát s masovými koulemi (myslela jsem si, že je to spíš americké pojetí italské kuchyně, ale zřejmě nikoliv). Brzy jsem ale byla opravdu přecpaná, takže jsem se šla znovu kochat ovečkami.






Zbytek odpoledne jsme se procházeli ve městě Gerace, navštívili obchod s produkty z bergamotu a viděli řadu krásných kostelů. Večer jsme šli do kouzelného města Scilla, udělali si krátkou procházku v nočních uličkách (potkala jsem neskutečné množství koček a koťat) a povečeřeli v restauraci Il Casato. Bohužel tam bylo špatné světlo, takže fotky nestojí za moc a nebudu je sem dávat, ale jídlo mi celkem chutnalo. Spíš jsem už neměla moc místa v žaludku, takže jsem uzobávala - rybičky, těstoviny, krevety a jiné.



Pak už jsme se rozjeli k hotelu a šli se vyspat na "odletový den". Kalábrie je opravdu netradičním místem Itálie: má svá hezká místa; ty výhledy byly opravdu neskutečné. Zároveň se ale člověk musí připravit na to, že ulice nejsou vždy zrovna "vysmejčené" a řada domů má svá nejlepší léta dlouho za sebou. Jedno je ale jisté, zdejší potraviny a suroviny stojí za vyzkoušení - měly by se víc dostat do světa! :)

You Might Also Like

1 comments

  1. Dobré obrázky.Nikdy jsem nic neviděl!
    Dobře napsané. Budete cestovat hodně!

    OdpovědětVymazat

"License"

This template is a "modified version" of it's original - which is licensed under GNU General Public License. The only change was made in typography due to language incompatibility of the original font.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...