KOLÁČ S LESNÍMI PLODY & VANILKOVÝM “CREMA PASTICCERA”
úterý, července 16, 2013
Otázka: co se stane, když strávíte celý den pečením makronek?
a) Nic sladkého nechcete vidět alespoň měsíc.
b) Nic sladkého nechcete jíst alespoň měsíc.
c) Máte v ledničce hodně, ale opravdu hodně žloutků.
Přesně tak – v tomto případě jsou všechny odpovědi správně. Nicméně pokud chcete něco udělat s faktem c), velmi pravděpodobně budete muset zapomenout na a) i b). To naštěstí nebývá takový problém, vzhledem k tomu, že doba onoho jednoho měsíce je hodně relativní a ráda se smrskává na pouhých pár hodin :)
V mém případě
se k ledničce přetékající žloutky (málem doslova) ještě přidaly další dvě
okolnosti: babiččin svátek a kupa rybízu, která se s posledními dny
urodila na naší zahrádce. Během okamžiku bylo jasno: rybízový koláč!
Právě koláče
z rybízu se pro naši rodinu staly doprovodem každého léta. Ano, bohužel
pouze léta – každoročně tohoto ovoce sice sesbíráme do zásoby opravdu VELKOU
hromadu (kterou často podezřívám, že by hravě zaplnila mrazící halu), ale i
když ji zamrazíme, stejně si na ni vzpomeneme nejdříve začátkem června. Náš „rybízový
arzenál“ se tak často na léto ještě zdvojnásobí, a tak o pochoutky z něj vyrobené
není nouze.
Rybíz je
charakteristický svojí nakyslou chutí, a tak bývá v koláčích často překryt
drobenkovou peřinou, která jeho kyselost vyváží. Právě přebytek žloutků mě ale
přivedl k nápadu vytvořit jinou alternativu – místo drobenky rybíz zjemnit
žloutkovým krémem. V Itálii ho nazývají Crema Pasticcera a nejčastěji se používá
jako náplň do koláčů, cupcakes apod. Výborný je ale i sám o sobě.
jeho úžasnou
výhodou je jeho variabilita: základ ze žloutků, cukru a mouky je vždy stejný a
je jen na vás, jestli ho doplníte o citronovou kůru, vanilkové aroma nebo
kakao.
K rybízu
se krásně hodí vanilková varianta, která perfektně sedí k jeho kyselosti.
Kromě krému nebudete mít s koláčem téměř žádnou práci – těsto máte hotové
raz dva. Stačí ho ve formě trochu předpéct, poté nasypat rybíz a zalít
vanilkovým krémem. Trouba už se postará o zbytek. Koláč je nejlepší nechat dvě
hodinky uležet v chladu – chutě se krásně propojí a uvidíte, že na a) i b)
hodně rychle rádi zapomenete! : )
INGREDIENCE
[na formu o průměru asi 25 cm]
{těsto}
250 g hladké mouky
{těsto}
250 g hladké mouky
125 g másla
60 g cukru krupice
2 žloutky
špetka soli
asi 1 polévková lžíce vody
asi 350 g rybízu
(nebo jiných lesních plodů - já přidala maliny)
{vanilkový krém}
6 vaječných žloutků
6 polévkových lžic hladké mouky
150 g cukru krupice
1 vanilkový lusk
500 ml plnotučného mléka
Nejprve si připravíme těsto: žloutky vyšleháme s cukrem a změklým máslem do hladké směsi. Poté postupně přisypáváme mouku se solí, pokud je potřeba, přidáme studenou vodu. Z těsta vytvarujte kouli, zabalte do folie a dejte na 30 min. odpočinout do lednice.
Mezitím si připravíme krém: půl hrnečku mléka dejte zahřívat na malý plamen, přidejte vanilkový lusk a pomalu přiveďte téměř k bodu varu - jakmile začne mléko pobublávat, vypněte plamen a nechte 10 min. stát. Vanilka se tak krásně rozline.
V misce zvlášť vyšleháme žloutky do pěny, poté vmícháme mouku a cukr. Jakmile ve směsi nejsou žádné žmolky, postupně vmícháme zbylé mléko. Vylovte vanilkový lusk a opatrně vmíchejte i zahřáté "vanilkové mléko".
Celou směs přesuňte do hrnce a na malém plameni opět přiveďte k varu. Vařte cca 2 min. - směs by měla zhousnout do "pudinkové konzistence".
Troubu dáme předehřát na 180°C. Vychlazené těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát vysoký cca 4 mm. Formu vymažeme máslem, vysypeme moukou a těstem ji vyložíme - okraj by měl mít výšku cca 4 cm, podle množství rybízu. Dno propícháme vidličkou a vložíme na dalších 10 min. do ledničky, poté dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme cca 10 min., poté do formy vsypeme rybíz, zalijeme připraveným vanilkovým krémem a pečeme cca 30-40 min., dokud povrch lehce nezezlátne.
0 comments