MRKVOVÝ DORT

úterý, července 02, 2013

Dioptrií vás bohužel nezbaví, ale jako lék na dobrou náladu si ho můžete předepisovat pravidelně - šťavnatý kořeněný korpus v kontrastu s jemným smetanovým krémem působí jako dokonalé antidepresivum! Pokud navíc i vaše chuťové buňky permanentně válčí s vaším svědomím, v tomto případě spolu mohou uzavřít příměří – mrkev, ořechy i mandle zajistily carrot caku přezdívku „zdravý dort“!



Ptáte se proč zrovna mrkev? Odpověď najdete ve středověku, kdy bylo karotek hojně využíváno jako náhražky za cukr a jiná sladidla, které byly považovány za poměrně vzácnou a drahou záležitost. Populární byl zejména mrkvový puding, který ale s dnešním carrot cakem neměl mnoho společného. Samotný dort údajně vznikl v období po druhé světové válce, kdy se podle historky v Americe nahromadil přebytek mrkve. Prozíravý businessman George C. Page si proto najal nejlepší pekaře v okolí, aby pro něj vytvořili recept, který by po této zelenině vytvořil poptávku – a carrot cake byl na světě!




V současnosti patří mrkvový dort k vůbec nejpopulárnějším dezertům po celém světě – a to nejen díky skvělé chuti, ale i své „zdravé image“. Jeho oblíbenost dosvědčuje i fakt, že carrot cake má dokonce svůj vlastní mezinárodní den: 3. února. Pokud se vám ale nechce čekat, upečte si ho třeba dnes! Tady je recept:


INGREDIENCE

{korpus}
4 vejce
150 ml oleje
150 ml vlažné vody
200 g třtinového cukru
350 g polohrubé mouky
asi 8 mrkví - nastrouhaných najemno
70 g vlašských / lískových ořechů - jemně namletých
70 g mandlí - jemně namletých
1 polévková lžíce rumu
2 lžičky jedlé sody
2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
kousek nastrouhaného zázvoru (já přidala také lžíci zázvorového sirupu)
1 lžička skořice
půl lžičky muškátového oříšku
nastrouhaná kůra z jednoho citronu a jednoho pomeranče
1 lžička vanilkového aroma


{krém}
250 g mascarpone
250 g čerstvého sýru
100 ml smetany ke šlehání
100 g cukru moučky
2 polévkové lžíce másla
lžička vanilkového aroma
šťáva z půlky citronu


{ozdoba}
mandlové lupínky
marcipán
oranžové a zelené potravinářské barvivo

Troubu si předehřejeme na 180°C. Nejprve si v misce vyšleháme vejce, třtinový cukr, rum a vanilkové aroma do pěny, poté pomalu přilejeme olej. V jiné misce si smícháme suché ingredience: mouku, sůl, sodu, prášek do pečiva, skořici a muškátový oříšek. Společně s vlažnou vodou postupně vmícháme do vaječné směsi, přidáme kůru z citrusů, zázvor a nakonec i jemně namleté mandle, ořechy a nastrouhanou mrkev.


Směs vlijeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy (o průměru cca 25cm) a vložíme do vyhřáté trouby. Pokud o patro níž vložíte plech s vodou, nejen že nebudete muset později drhnout případné připečené těsto, ale navíc bude dort krásně vláčný. Dort pečeme cca 45 min – pokud se chceme přesvědčit, že je upečený, stačí do něj píchnout špejlí. Pokud ji vytáhneme čistou a neuchytí se na ní vlhké drobečky, máme hotovo.


Korpus necháme vychladnout a mezitím si připravíme krém: v misce si utřeme mascarpone, čerstvý sýr a změklé máslo. Zvlášť vyšleháme smetanu s cukrem, přimícháme ke směsi a vmícháme i citronovou šťávu a vanilkové aroma.


Vychladlý dort podélně rozřízneme na 3 díly, které rovnoměrně potřeme krémem. Největší část si necháme navrch, kde bude potřeba i na okraje – ty můžeme dozdobit mandlovými lupínky. Pokud máte dost času a trpělivost, vyhrajte si s marcipánovými mrkvičkami – stojí to za to!


Jak na marcipánové mrkvičky?


Snadno! Marcipánu se nemusíte bát. Stačí vám jedno cca 100g balení a potravinové barvy – ty seženete v drogerii nebo v hypermarketech. 
Marcipán rozdělte na dvě poloviny, jednu obarvěte oranžovou a druhou zelenou barvou. Z oranžové barvy si vytvořte zašpičatělé válečky, plochou stranou nože dotvořte zářezy a přidejte lístečky – za chvíli sklízíte celou úrodu třeba i uprostřed prosince! : )

You Might Also Like

2 comments

  1. Krásná práce, o víkendu vyzkouším. Už jsem se na "mrkváč" chystala dlouho ale vždycky mi to nevyšlo. Navíc máme teď období kubánských dortů a rodina nechce jíst pomalu nic jiného :D.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme! Až bude dílo hotovo, můžete se pochlubit výtvorem! :) A kubánské dorty tedy vypadají famózně! :)

      Smazat

"License"

This template is a "modified version" of it's original - which is licensed under GNU General Public License. The only change was made in typography due to language incompatibility of the original font.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...