CUKETOVÝ KRÉM S LIMETKOU & BAZALKOU
pátek, srpna 02, 2013
Naše zahrádka, toť tatínkova velká chlouba. Svůj den začíná pravidelně hlava naší rodiny sběrem
zákeřných slimáků (ideální cesta k povzbuzení chuťových buněk ke
snídani!), zatímco při západu sluníčka pečlivě zalévá, pleje a sklízí.
Veškerá ta námaha se mu ale bohatě vyplatí, neboť mu přináší hned dvě
potěšení: nejenže si může užívat ten slastný pocit zadostiučinění, který
při sklizni jistě cítí každý zahrádkář, ale navíc mě může neustále
peskovat, proč jsem proboha z těch meruněk / rybízu / rajčat / cuket
ještě nic neudělala, vždyť nám to tady zplesniví!! (ještě že to nečteš, tati :)
Tentokrát přišly na řadu cukety. Naši "drobečci" dorostli velikosti menšího hasičáku, a ohlasy po jejich zpracování tak byly o to silnější ("kdo to má proboha skladovat v ledničce?!").
Jenže co s nimi? Možná
se vám zdá, že cuketa sama o sobě nemá příliš výraznou chuť, ale stačí
ji jen správně doplnit! V případě této polévky cuketě sekunduje osvěžující kombinace limetkové šťávy a bazalky, díky kterým její chuť krásně vynikne. Polévka je navíc ideální letní oběd a tato chutná skvěle za tepla i za studena. Tak hurá pro cukety!
INGREDIENCE
{pro asi 4 osoby}
1 kg cukety
2 cibule
4 stroužky česneku
800 ml kuřecího vývaru
šťáva z půlky limetky
2 hrsti bazalkových lístků
2 polévkové lžíce 30% smetany
1 lžička oregana
sůl a pepř na dochucení
2 polévkové lžíce másla
2 polévkové lžíce olivového oleje
Ve větším hrnci rozehřejeme máslo s olivovým olejem, vsypeme nadrobno nakrájenou cibuli a cca 5 minut restujeme, dokud cibule nezačne mírně zlátnout. Přidáme najemno nakrájený česnek, opékáme zhruba další minutku a poté vsypeme i cuketu, pokrájenou na tenká kolečka. Takto zeleninu restujeme cca dalších 5 minut, pote přidáme oregano a vlijeme kuřecí vývar. Přivedeme k varu a necháme probublávat, dokud zelenina zcela nezměkne - trvá to cca čtvrt hodiny. Necháme vychladnout, přimícháme limetkovou šťávu, smetanu, nasekané bazalkové lístky a rozmixujeme do hladka. Dochutíme solí a pepřem, dozdobíme kapkou smetany a lístky bazalky - a máme hotovo. Dobrou cuketovou chuť!
0 comments