DOMÁCÍ BLUMOVÝ DŽEM
úterý, srpna 06, 2013
Ach ty blumy, mé oblíbené ovoce. I když jsou skoro stejné jako švestky, chutnají mi rozhodně víc. Při listování časopisem F.O.O.D. jsem narazila na recept "Voňavý blumový džem". A bylo jasno! Domácí džem se rozhodně nevyplatí, pokud vám doma neroste hojně rybíz, maliny nebo jahody. U blum jsem ale udělala výjimku, 1kg blum je rozhodně levnější než 1kg malin. A běžně, alespoň co jsem zatím viděla, jsem na blumový džem nenarazila. Tak s chutí do toho!
INGREDIENCE
{na asi 4 menší zavařovací sklenice}
1 kg blum
500 g krupicového cukru
1 sáček želírovacího přípravku Gelfix
(použila jsem Extra 2:1)
(použila jsem Extra 2:1)
šťáva z jednoho pomeranče
Omyté blumy vložte do většího hrnce a podlijte vodou. Přiklopte pokličkou a na nižším stupni, bez míchání, povařte asi 20 minut; dokud se ovoce nepovaří a nezměkne. Částečně zchladlé ovoce propasírujte přes sítko, smíchejte s pomerančovou šťávou a znovu přiveďte k varu. Krátce povařte a přidejte želírovací přípravek smíchaný se dvěma lžícemi cukru. Vařte asi 1 minutu, než začne ovoce houstnout. Poté přidejte zbytek cukru a vařte minimálně 5 minut do zhoustnutí (návod najdete i na balení gelfixu). Hotový džem nalijte do vyvařených sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru, asi na 5 minut. Nechte vychladnout.
Pokud budete mít náladu, můžete si džem, stejně jako předtím müsli, polepit nálepkami s popisky! :)
0 comments