KRÉMOVÉ SKOŘICOVÉ ROLKY

středa, srpna 07, 2013

Právě jsem vytáhla z trouby horkou zapékací mísu a opět mě o něco víc mrzí, že přes internet nejdou přenášet vůně (už na tom, páni vynálezci, koukejte zapracovat)! Kdybyste totiž cítili tuhle skořicovo-máslovou fantazii, neváhali byste ani minutu - a stejně jako já byste začali uždibovat lžící, i když by vám bylo jasné, že si spálíte jazyk. Tohle za to stojí. Domácí skořicové rolky.



Každý máme svoji slabinu, která nás sem tam při cestě do školy nebo do práce přiměje zastavit se u nejbližší cukrárny či pekárny a zpříjemnit si den. Mojí achylovou patou jsou skořicové šneky - a všechny ty voňavé výlohy, kolem kterých musím ráno po cestě projít, se do ní pravidelně strefují. 
A tak se jednoho dne mé chuťové buňky vzbouřily:"Chceme skořicové rolky! A hned!" Jenže co když je neděle a pekárny mají zavřeno? Čekat do příštího dne nepřipadá v úvahu. Zbývá jediná možnost: upéct vlastní!


Upřímně: ano, chtěla jsem zkoušet vlastní recept, experimentovat. Ale pak jsem na serveru www.saveur.com objevila TEN recept - a bylo jasno, láska na první pohled, dnes pojedeme krok za krokem podle návodu. Tímto za něj děkuji a rukama zalepenýma od cukru a skořice tleskám - výsledek byl famózní a recept rozhodně není tak složitý, jak vypadá.
Jeho tajemství spočívá ve spojení kynutého těsta s čerstvým sýrem - díky němu jsou rolky krásně vláčné a krémové. A co je na nich nejlepší? Vše si můžete připravit den předem a ráno je už jen dát péct na 30 min. do trouby - lepší budíček si nemůžete přát! 


INGREDIENCE
{na 8 rolek}

{rolky}
1 balení (7 g) sušeného droždí
půl lžičky + čtvrt hrnku cukru krupice
2 polévkové lžíce třtinového cukru
půl hrnku mléka (pokojové teploty)
půl lžičky vanilkového aroma
1 vejce + 1 žloutek navíc
2 a třičtvrtě hrnku hladké mouky
8 lžic másla
špetka soli

{náplň}
půl hrnku cukru krupice
čtvrt hrnku třtinového cukru
čtvrt hrnku nasekaných vlašských ořechů
čtvrt hrnku nasekaných pekanových ořechů
(lze nahradit třeba mandlemi)
čtvrt hrnku rozinek
1 lžička skořice
špetka mletého hřebíčku
2 polévkové lžíce javorového sirupu (medu)
150 g čerstvého sýru
8 polévkových lžic rozehřátého másla

{poleva} 
2 polévkové lžíce podmáslí
(lze smíchat půl na půl mléko s bílým jogurtem)
půl hrnku moučkového cukru

Začneme těstem: droždí a 1/2 lžičky cukru smícháme v hrnečku (pokud možno spíše vyšším a užším - kvásek tak lépe vykyne), přidáme zhruba 3-4 lžíce teplé vody a promícháme v kašičku. Dáme na teplé místo zhruba na 15 minut vykynout (hotový kvásek poznáme tak, že těstíčko značně nabyde, krásně se leskne a na povrchu se tvoří bublinky).
Jakmile droždí vykyne, smícháme ho ve větší míse s oběma cukry, mlékem, vanilkou, vejcem i žloutkem. Jakmile se ingredience spojí, přidáme mouku se solí, promícháme, a na závěr zapracujeme změklé máslo. Důkladně prohněteme, z těsta vytvoříme kouli, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout cca na dvě hodinky, dokud hmota zhruba dvakrát nezvětší objem.
Mezitím si připravíme náplň: smícháme oba cukry, vlašské i pekanové ořechy, rozinky, skořici, hřebíček, a na závěr i javorový sirup.  Dáme stranou.
Jakmile těsto dostatečně vykyne, na pomoučeném vále ho znovu prohněteme s trochou mouky, aby se nelepilo. Poté ho rozválíme na čtverec o straně cca 25cm. V misce si zvlášť utřeme čerstvý sýr, dokud nezměkne, a poté ho rozetřeme po celé ploše rozváleného těsta. Těsto přeložíme jako dopis na třetiny a vzniklý obdélník znovu natřikrát přeložíme otevřenými stranami dovnitř, tak aby vznikl čtverec. Ten znovu rozválíme, tentokrát na obdélník o rozměrech cca 25x50cm. Dejte si pozor, abyste měli neustále vál pomoučený, těsto se k němu rádo lepí!
Na rozválené těsto naneseme 4 lžíce rozehřátého másla a po celé ploše posypeme připravenou náplní - válečkem jí můžeme do těsta lehce vmáčknout. Od kratší strany zavineme do pevného válečku, nožem zarovnáme oba konce a váleček rozdělíme na 8 dílů. Vzniklé šneky přeneseme do máslem vymazané zapékací mísy (každému kousku nechte asi 1cm místa okolo) a necháme hodinku kynout. Poté dáme péct na 180°C na 30 minut, dokud povrch nezezlátne. Ihned po upečení polejeme zbylým rozehřátým máslem a dozdobíme polevou z cukru a podmáslí.



Nejlepší jsou rolky ještě teplé, chvilku po vytáhnutí z trouby, když se skořicová vůně line celou kuchyní. Ano, všechno to čekání na kynutí těsta je otrava, ale stojí to za to!
Dejte si pauzu, udělejte si kafčo a vychutnejte si je v klidu třeba na zahrádce. Za tu práci si to zasloužíte!

You Might Also Like

0 comments

"License"

This template is a "modified version" of it's original - which is licensed under GNU General Public License. The only change was made in typography due to language incompatibility of the original font.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...