BROWNIES SE TŘEMI DRUHY ČOKOLÁDY

úterý, září 17, 2013

Léto ještě ani neskončilo a v regálech obchodů už se to hemží šálami a čepicemi (nemluvě o rádoby čokoládových Mikuláších, kteří budou brzy následovat). Pokud také patříte mezi ty, kteří již nyní teskní po létu, nezoufejte - konec letní sezóny má totiž jednu skvělou výhodu. Půl roku se nikde nebudete muset vystavovat v plavkách, ba naopak, na zimu je třeba se pořádně zateplit. A to znamená jediné: sbohem, saláte - vítej zpátky, čokoládo!

Brownies, to je především čokoláda, čokoláda a zase jen čokoláda - ostatních ingrediencí (vejce, cukr, mouka) se přidává jen poskrovnu - právě díky tomu získávají brownies svoji typickou, intenzivně čokoládovou chuť. Na povrchu lehce křupavá krustička, pod ní hutná, lehce mazlavá a poctivě čokoládová vrstva.
Příprava brownies není složitá - její nejdůležitější částí je ale bezesporu pečení. To probíhá při menší teplotě (cca 160°C)zhruba 25 min., obecně je ale lepší vytáhnout plech dříve, než příliš pozdě - pouhých pár minut navíc dokáže udělat z polotekutých brownies vysušenou buchtu, čímž ztratí veškeré své kouzlo.   
Ideální je výsledek zkontrolovat pár minut před koncem předepsané doby pečení (cca po 2Oti minutách)- stačí do hmoty píchnout párátkem. Pokud na něm v menším množství ulpívají vlhké drobečky, máte vyhráno - brownies by měly být při vytažení z trouby stále lehce tekuté, správně by se totiž měly po pečení nechat nejméně hodinu chladnout - mezitím tak krásně ztuhnou.


INGREDIENCE

200 g kvalitní hořké čokolády
70 g mléčné čokolády
70 g bílé čokolády
200 g másla
250 g cukru krupice
85 g hladké mouky
4 polévkové lžíce holandského kakaa
3 vejce, pokojové teploty


Máslo a hořkou čokoládu nechte rozpustit ve vodní lázni, dokud nevznikne hladká lesklá hmota. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Mezitím si vyložte pečícím papírem hranatou formu o průměru zhruba 20cm a dejte předehřívat troubu - bude stačit 160°C. Mléčnou a bílou čokoládu pokrájejte na malé kostičky. Do větší misky rozklepněte všechna vejce a vyšlehejte spolu s cukrem do pěny, poté jemně vmíchejte vychladlou máslovo-čokoládovou směs. Nyní do misky přes síto vsypte hladkou mouku a kakao a opět zapracujte do čokoládové hmoty. Pozor abyste směs nepřemíchali, zbytečně by ztratila objem a výsledek by byl příliš tuhý.
Hotovou směs vlijte do formy, uhlaďte a dejte péct do předehřáté trouby na 25 min (viz. odstavec o pečení).
Upečené brownies nechte zcela vychladnout, krájejte ostrým nožem namočeným v horké vodě.


Brownies jsou dokonalé samy o sobě, pokud ale přemýšlíte o obměně, zkuste je třeba s vanilkovou zmrzlinou a domácí rybízovou marmeládou. 


A já si jdu pro další kousek :). Dobrou chuť!

You Might Also Like

2 comments

  1. Výborně! Děkuju Baruško, hned utíkám nakupovat!:)

    OdpovědětVymazat
  2. Jen škoda, že jsi dneska propásla ochutnávku! :)

    OdpovědětVymazat

"License"

This template is a "modified version" of it's original - which is licensed under GNU General Public License. The only change was made in typography due to language incompatibility of the original font.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...