FOODPARADE 2013

středa, září 11, 2013

Uplynulý víkend měl být podle předpovědí rosniček posledním letním, a tak ho bylo třeba řádně využít! Ano, mohli jsme vyrazit na výpravu za tuzemskými hrady a zámky, nebo se jet opalovat k rybníku - ale proč oboje nezkombinovat, navíc ve spojení s gastronomickým zážitkem (ne, nemyslíme párek v rohlíku pod Karlštejnem). A tak jsme se vydali na Foodparade, festival skvělého jídla a pití. Nespočet stánků s delikatesami od známých pražských restaurací i menších výrobců skvěle doplňovalo nejen prostředí zahrad Trojského zámku, ale i sluníčko, pálící ostošest (jako by svými paprsky také chtělo dosáhnout na všechny ty dobroty).


Hned u vchodu nás zlákal stánek thajské restaurace Občanská plovárna - a někteří z nás si tak doslova vypálili chuťové buňky během prvních pár minut na festivalu :). Kaeng Ped Kai, neboli červené kari s kuřecím masem a ananasem, za to ale stálo! Slabší povahy naší výpravy ochutnaly jen ždibec, aby tak uchránily své jazyky pro další pokrmy.


Rozhodli jsme se ochutnat mimo jiné i rýžové nudle s arašídy, limetkou, sójovými klíčky a kuřecím masem - ty nás sice trochu zklamaly svojí ne příliš výraznou chutí, jako hasičák na výše zmíněné kari ale fungovaly dokonale. Kdyby jen měly nějakou omáčku, bylo by jídlo velmi dobré.


Jen o pár kroků dál jsme narazili na stánek Britského velvyslanectví, kde nás naprosto uchvátily jahodovo - karamelové cheesecaky - a to nejdříve svým vzhledem a poté i chutí. Fotografie mluví za vše! Pohledy ostatních návštěvníků byly často nevěřícné.


Kéž by nám tohle rostlo v květináčích na okně! Mimochodem - ano, i hlína byla jedlá :).
Žízeň i horko jsme zahnali osvěžujícím cidrem u stánku Cidrerie a mohlo se pokračovat dál! Chefy (festivalové platidlo) ubývaly, kila přibývala a plné žaludky říkaly "už ne!". O to hlasitěji ale křičely naše chuťové buňky jasné ano, a tak jsme ochutnali také gorgonzolovo-hruškový quiche s vlašskými ořechy a tartelette au citron et meringuée od osvědčené klasiky - Votre Plaisir


Pokud jsme potřebovali, aby nás přešla další chuť k jídlu, doprovodný program v podobě přípravy a ochutnávání sarančat splnil svůj účel dokonale. Na druhou stranu jsme se ale dozvěděli spoustu zajímavostí - jako např. že člověk sní za život zhruba 3 kila hmyzu, cvrčci jsou nejlepší orestovaní na másle a saranče chutná jako chipsy : ). I my, co si raději dáme paprikové, než sarančatové, si ale v doprovodném programu našli svoje - např. při kuchařské show na téma molekulární kuchyně.
Na závěr jsme si nechali skutečné delikatesy - telecí hřbet od restaurace Zlatá Praha, 
dýňovou polévku od restaurace SCHOOL a marinovaného lososa od (ano, zase) Britského velvyslanectví.




Telecí hřbet se rozpadal na jazyku, rizoto vonělo houbami lesa a chuťové buňky jásaly. Šlo o opravdu famózní kousek. Co se dýňové polévky týče, nenechte se zmást fotografií, polévka byla dobrá. Ztrápený výraz je pouze odrazem smutku z toho, že byl na tak velkou porci polévky jen jeden konzument. :)



Poslední zastávkou v našem putování "gastronomickou zahradou" byl opět stánek Britského velvyslanectví. Chefy jsme uplatnili na ochutnání marinovaného skotského lososa v ginu. Popravdě, nešlo o nic závratného. Losos je skvělá ryba, zbožňujeme ji, ale v tomhle podání jsme čekali něco trochu zajímavějšího, purée z hrášku a máty bylo spíše jen ozdobou než něco víc. Třeba takový tataráček z lososa na onom purée, zajímavěji dochucený, kdoví.  




Náš celkový dojem z festivalu byl ale rozhodně pozitivní. Dostatek místa na hodování, žádné extrémní fronty (tedy kromě stánku restaurace Burger Bar, fronta na jejich burgery byla nekonečná) a výběr jídla více než uspokojivý. 



S plnými žaludky jsme se nakonec nacpali do ještě plnějšího autobusu a odjížděli s dobrým pocitem z příjemně prožité soboty. Těšíme se na příště! 


Jak jste si užili Foodparade vy?

You Might Also Like

0 comments

"License"

This template is a "modified version" of it's original - which is licensed under GNU General Public License. The only change was made in typography due to language incompatibility of the original font.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...