FOODPARADE 2013
středa, září 11, 2013
Uplynulý víkend měl být podle předpovědí rosniček posledním letním, a
tak ho bylo třeba řádně využít! Ano, mohli jsme vyrazit na výpravu za
tuzemskými hrady a zámky, nebo se jet opalovat k rybníku - ale proč
oboje nezkombinovat, navíc ve spojení s gastronomickým zážitkem (ne,
nemyslíme párek v rohlíku pod Karlštejnem). A tak jsme se vydali na
Foodparade, festival skvělého jídla a pití. Nespočet stánků s
delikatesami od známých pražských restaurací i menších výrobců skvěle
doplňovalo nejen prostředí zahrad Trojského zámku, ale i sluníčko,
pálící ostošest (jako by svými paprsky také chtělo dosáhnout na všechny
ty dobroty).
Hned u vchodu nás zlákal stánek thajské restaurace Občanská plovárna - a někteří z nás si tak doslova vypálili chuťové buňky během prvních pár minut na festivalu :). Kaeng Ped Kai, neboli červené kari s kuřecím masem a ananasem, za to ale stálo! Slabší povahy naší výpravy ochutnaly jen ždibec, aby tak uchránily své jazyky pro další pokrmy.
Rozhodli jsme se ochutnat mimo jiné i rýžové nudle s arašídy, limetkou, sójovými
klíčky a kuřecím masem - ty nás sice trochu zklamaly svojí ne příliš
výraznou chutí, jako hasičák na výše zmíněné kari ale fungovaly
dokonale. Kdyby jen měly nějakou omáčku, bylo by jídlo velmi dobré.
Jen o pár kroků dál jsme narazili na stánek
Britského velvyslanectví, kde nás naprosto uchvátily jahodovo -
karamelové cheesecaky - a to nejdříve svým vzhledem a poté i chutí.
Fotografie mluví za vše! Pohledy ostatních návštěvníků byly často nevěřícné.
Kéž by nám tohle rostlo v květináčích na okně! Mimochodem - ano, i hlína byla jedlá :).
Žízeň i horko jsme zahnali osvěžujícím cidrem u stánku Cidrerie a mohlo se pokračovat dál! Chefy (festivalové platidlo) ubývaly, kila přibývala a plné žaludky říkaly "už ne!". O to hlasitěji ale křičely naše chuťové buňky jasné ano, a tak jsme ochutnali také gorgonzolovo-hruškový quiche s vlašskými ořechy a tartelette au citron et meringuée od osvědčené klasiky - Votre Plaisir.
Žízeň i horko jsme zahnali osvěžujícím cidrem u stánku Cidrerie a mohlo se pokračovat dál! Chefy (festivalové platidlo) ubývaly, kila přibývala a plné žaludky říkaly "už ne!". O to hlasitěji ale křičely naše chuťové buňky jasné ano, a tak jsme ochutnali také gorgonzolovo-hruškový quiche s vlašskými ořechy a tartelette au citron et meringuée od osvědčené klasiky - Votre Plaisir.
Pokud jsme potřebovali, aby nás přešla další chuť k jídlu, doprovodný program v podobě přípravy a ochutnávání sarančat splnil svůj účel dokonale. Na druhou stranu jsme se ale dozvěděli spoustu zajímavostí - jako např. že člověk sní za život zhruba 3 kila hmyzu, cvrčci jsou nejlepší orestovaní na másle a saranče chutná jako chipsy : ). I my, co si raději dáme paprikové, než sarančatové, si ale v doprovodném programu našli svoje - např. při kuchařské show na téma molekulární kuchyně.
Na závěr jsme si nechali skutečné delikatesy - telecí hřbet od restaurace Zlatá Praha, dýňovou polévku od restaurace SCHOOL a marinovaného lososa od (ano, zase) Britského velvyslanectví.
Telecí hřbet se rozpadal na jazyku, rizoto vonělo houbami lesa a chuťové buňky jásaly. Šlo o opravdu famózní kousek. Co se dýňové polévky týče, nenechte se zmást fotografií, polévka byla dobrá. Ztrápený výraz je pouze odrazem smutku z toho, že byl na tak velkou porci polévky jen jeden konzument. :)
Poslední zastávkou v našem putování "gastronomickou zahradou" byl opět stánek Britského velvyslanectví. Chefy jsme uplatnili na ochutnání marinovaného skotského lososa v ginu. Popravdě, nešlo o nic závratného. Losos je skvělá ryba, zbožňujeme ji, ale v tomhle podání jsme čekali něco trochu zajímavějšího, purée z hrášku a máty bylo spíše jen ozdobou než něco víc. Třeba takový tataráček z lososa na onom purée, zajímavěji dochucený, kdoví.
Náš celkový dojem z festivalu byl ale rozhodně pozitivní. Dostatek místa na hodování, žádné extrémní fronty (tedy kromě stánku restaurace Burger Bar, fronta na jejich burgery byla nekonečná) a výběr jídla více než uspokojivý.
S plnými žaludky jsme se nakonec nacpali do ještě plnějšího autobusu a odjížděli s dobrým pocitem z příjemně prožité soboty. Těšíme se na příště!
Jak jste si užili Foodparade vy?
0 comments