NAROZENINOVÝ DORT: JAK JSEM PŘIŠLA NA BUBEN

pondělí, září 09, 2013

No dobře, nepřišla - jenom jsem ho upekla. Před pár dny mi totiž byla dána nabídka, která se neodmítá: připravit dort na narozeninovou oslavu pro mladou, začínající bubenici - tedy dort á la buben. Většina z vás teď asi zareaguje stejně, jako můj milý bráška: "Hm, upíct dort ve tvaru bubnu. To bude asi těžký, co?". Ano, přiznávám - co se tvarování dortu týče, měla jsem hodně ulehčenou práci. Ale veškeré další zkrášlování a barvení - to byla výzva!

Foto: Klára Horáčková

Jakožto amatér v oblasti potahování a zdobení dortů jsem se musela podrobit přípravě hodné maturitní zkoušky: jaký korpus bude nejvhodnější? Jaký krém zvolit, aby potahová hmota netekla? A kde vůbec potahovou hmotu a vše ostatní sehnat? A tak jsem se ve svém "svatém týdnu" ponořila do pročítání nejrůznějších příruček, internetových diskuzí (pravděpodobně největší oběť!) a loudění rad od známých (tímto všem obětavým duším děkuji!).

Foto: Klára Horáčková

Po fázi bichlování nicméně musela přijít i zkouška praktická - tedy napéct zhruba tři různé korpusy, připravit tři různé krémy a podrobným zkoumáním (neustálým ochutnáváním) přijít na to, která že kombinace bude ta nejlepší. Není tedy divu, že mi málem narostl druhý buben - na břiše.
Nakonec ale vše dobře dopadlo - a přestože na rockovém koncertě by dort-buben patrně příliš neposloužil, na narozeninové oslavě zvládl svoji roli báječně. Pokud byste se snad plánovali do potahování dortů také pustit, snad vám pomůže pár rad, které jsem při tom svém týdenním dobrodružství nasbírala. Tady jsou:

1. ČÍM POTAHOVAT?

V zásadě máte tři možnosti: klasický marcipán, fondán nebo potahovací hmotu. Pokud by vás zlákala možnost použít pravý marcipán, na potahování je nejvhodnější použít poměr 1:3 (mandlová hmota : cukr). Marcipán dostupný v supermarketech má většinou větší obsah mandlí a při potahování se s ním proto hůře pracuje. Fondán je vzhledově podobný marcipánu, jedná se ale hustý cukrový rozvar. Pro začátečníka je  pravděpodobně nejsnažší použít kupovanou potahovací hmotu, např. od firmy K2 nebo Smartflex.
2. CO POTAHOVAT?
Mějte na paměti, že jákoli z těchto tří možností je opravdu sladká - pokud tedy váháte nad korpusem, ideální je jakýkoli méně sladký dort - já zvolila banánový korpus, ideální je ale třeba i carrot cake nebo obyčejný piškot.
U potahovaných dortů jsou obvzláště důležité rovné hrany - pokud se vám dort při pečení vypoukl, stačí vršek dortu seříznout nebo ho po upečení postavit dnem vzhůru - sám se pak vyrovná.
3. JAKÝ KRÉM ZVOLIT?
Pod jakýkoli dortový potah by měla přijít tenká vrstva máslového či pudinkového krému / marmelády - nejen že tak zarovnáte nerovnosti na korpusu, ale zároveň tak zajistíte, že se potahovací hmota k dortu důkladně přilepí a krásně sedne. Krémy s obsahem šlehačky / tvarohu / jogurtu se nedoporučují, vrchní potah od nich obvykle navlhne a teče. Dort, který budeme potahovat, by měl být pořádně vychlazený, proto ho dejte (již namazaný krémem) alespoň na 2 hodiny do ledničky. Ideální je nechat dort vychladit přes noc.
4. JAK POTAHOVAT?
Nejprve je třeba si změřit, jak velkou plochu potřebujeme vyválet - jednoduše sečtěte výšku bočních stran, průměr dortu a přidejte zhruba 5cm z každé strany - budete tak mít dostatečnou rezervu. Potahovací hmotu válejte na hladké podložce / pracovní desce zhruba na tloušťku 4mm - pak se vám nebude trhat a skryje případné nerovnosti. Aby se hmota nelepila, je dobré ji podsypat trochou bramborového škrobu (moučkovým cukrem ne - hmota od něj navlhne). Pokud by se lepila i tak, stačí ji dát na 10min. do ledničky vychladnout.
Rozválenou hmotu namotejte na váleček nebo ji jednoduše podeberte rukama a položte na dort tak, aby vám ze všech stran přebýval zhruba stejný okraj. Pak už jen stačí uhlazovat, a to postupně z vrchu dolů - po obvodu dortu vám tak vznikne jakási "sukénka", kterou budete  vytlačovat dolů. Jakmile potáhnete celou plochu dortu, odřízněte větší část přebývající hmoty a nechte asi 2cm okraje od dortu - ty pak můžete postupně odřezávat menším nožem, pričemž nerovný okraj snadno zarovnáte dospod.
5. JAKÉ POMŮCKY SE VYPLATÍ KOUPIT?
Pokud něco při potahování dortu opravdu oceníte, je to váleček s hladkým povrchem - dřevěný váleček občas přenáší svoji strukturu na vyválenou plochu a navíc na něm hmota více ulpívá. Dalším vítaným pomocníkem pro vás bude žehlička (hladítko) na marcipán, které vám usnadní práci s vyrovnávám a uhlazováním ploch dortu. Můžete si pořídit i speciální podložku, ale pracovat lze i přímo na kuchyňské lince.
6. ...A KDE JE KOUPIT?
V Praze se můžete vydat do cukrářských potřeb Fiala Praha na Zličíně nebo do prodejny Dortisimo na Praze 9 - u obou najdete výběr potahovacích hmot, pomůcek pro modelování, potravinových barev -ano, i stříbrných : ) - a všeho dalšího, co budete k výrobě vašeho uměleckého díla potřebovat.


Tak vzhůru do toho!

You Might Also Like

3 comments

  1. Ty blaho, tak ten se ti povedl! Kam se hrabou nejaky bozsky dorty od markety. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terka: přesně! Bára prostě umí!

      Vymazat
    2. Jee, děkuju Káťo :) Počkej, až budeš mít narozky ty - s Terkou vymyslíme něco speciálního ;)

      Vymazat

"License"

This template is a "modified version" of it's original - which is licensed under GNU General Public License. The only change was made in typography due to language incompatibility of the original font.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...