DOMÁCÍ DÝŇOVÝ DŽEM
čtvrtek, října 03, 2013
Musím se přiznat, že o dýňovém džemu jsem nikdy nějak extra nepřemýšlela. Dnes jsem se ale rozhodla uvařit něco právě z této dobroty. Válela se mi už nějakou dobu v lednici. První volbou byla dýňová polévka, na kterou vám recept zveřejníme velmi brzy, ale vzhledem k tomu, že jsem měla málo smetany k ušlehání šlehačky, musela jsem vymyslet něco pro druhou polovinu dýně. A vyhrál to právě tento džem. Je jednoduchý, skládá se jen ze tří přísad a chutná moc dobře. Alespoň to, co jsem ochutnala z vařečky. :)
Recept jsem našla během brouzdání po internetu, všude psali složitější postupy, ale já neměla ani trochu náladu a ani potřebné věci. Štěstí se na mě ale usmálo a na anglických stránkách girlichef jsem našla to pravé. Stejně jako já, i slečna by do další várky přidala nějaké koření, aby džem měl ještě větší šmrnc. :)
INGREDIENCE
500 g omyté a oloupané dýně
(použila jsem dýni Hokkaido)
350 g cukru krupice
šťáva a kůra z jednoho citronu
Dýni nakrájejte na malé kousky. Vložte je do hrnce, spolu s citronovou šťávou a cukrem. Vařte 45 minut na mírném ohni a občas promíchejte, aby se vám dýně nepřipalovala a nelepila.
Po provaření směs rozmixujte v hrnci ponorným mixérem, přidejte citronovou kůru a nechejte povařit ještě asi 20 minut, dokud nebudete mít džem dostatečně hutný. Nezapomeňte občas promíchat.
Tento džem skladujte raději rovnou v lednici. Myslím si, že by mohl vydržet asi 3 týdny. Já osobně ho plánuji jíst s palačinkami, lívanci nebo třeba s croissantem. Pokud byste použili nějaké koření, třeba mleté chilli, určitě by šel džem udělat ostřejší a mohl by se jíst k sýrům. To by ale asi byl o trochu jinačí recept. :)
0 comments