KUŘECÍ QUESADILLAS S GUACAMOLE & MANGOVOU SALSOU
neděle, října 06, 2013
Když se vás znenadání zmocní bacily a vaši jediní víkendoví společníci jsou dvě mikiny, hodně silná peřina a hrnek s čajem,
váš oběd může mít dvě podoby (pokud vůbec máte chuť k jídlu):
buď si objednáte pizzu, nebo si něco k snědku vykouzlíte sami - a to
ideálně něco tak snadného a rychlého, abyste se ani onoho hrnku s čajem (v
jedné ruce), ani oné peřiny (v druhé ruce) nemuseli vzdávat. Pokud navíc, stejně jako já, zabrouzdáte do mexické kuchyně, všechno to chilli vám s trochou štěstí vypálí veškeré bacily z těla. Zkrátka, dnes to budou kuřecí quesadillas...
Quesadillas patří k mým oblíbeným jídlům - především proto, že jsou hotové během okamžiku a jejich náplň navíc můžete dle libosti obměňovat. Základ tvoří kuřecí maso a především sýr cheddar, který se krásně roztéká a kromě jeho dokonalé chuti tak funguje také tak trochu jako lepidlo ke spojení tortilly.
Pokud chcete vaše quesadillas povýšit na opravdovou hostinu, připravte si k nim i guacamole a mangovou salsu. K dokonalé mexické atmosféře už vám pak bude chybět jen sombrero (a tequila) :).
INGREDIENCE
{pro asi 4 osoby}
{pro asi 4 osoby}
{quesadillas}
4 pšeničné tortilly
300 g chedaru
500 g kuřecích prsou
2 polévkové lžíce olivového oleje
3 jarní cibulky
2 hrsti nasekaných koriandrových lístků
150 g kukuřice
1 lžička mletého římského kmínu
1 lžička sladké papriky
půl lžičky chilli koření
sůl a pepř na dochucení
sůl a pepř na dochucení
{mangová salsa}
2 zralá manga
2 žluté papriky
asi 15 kousků cherry rajčátek
3 jarní cibulky
šťáva z jedné limetky
sůl a pepř na dochucení
sůl a pepř na dochucení
{guacamole}
2 zralá avokáda
2 stroužky česneku
šťáva z jedné limetky
2 hrsti čerstvého koriandru
1 menší chilli paprička
sůl a pepř na dochucení
Nejprve si připravíme salsu: všechnu zeleninu i obě manga stačí očistit, nakrájet na malé kostičky (cca 1cm), vše smíchat a dochutit limetkovou šťávou se solí a pepřem. Hotovo!
Teď se pustíme do guacamole: v klasickém receptu byste sice našli i rajčata a cibuli, ty už ale máme obsažené v mangové salse - a tak se bez nich dnes obejdeme. Avokáda vypeckujeme a vydlabeme lžící, česnek a chilli papričku (bez semínek) pokrájíme najemno. Vše pak smícháme spolu s limetkovou šťávou a nasekanými lístky koriandru v mixéru / hmoždíři - záleží, jakou konzistenci máte rádi. Dochutíme solí a pepřem.
A jdeme na quesadillas! Kuřecí maso opláchněte a nakrájejte na malé kostičky(cca 2cm) - hotové tortilly pak budou lépe držet tvar. Maso promíchejte s kořením, solí a pepřem a zprudka osmahněte na olivovém oleji. Opékejte cca 10 min., dokud maso nebude hotové.
Sýr nastrouhejte nahrubo, pak pokrájejte cibulku - také nahrubo.
Na čistou pánev naneste tenkou vrstu rostlinného oleje a na střední plamen dejte opékat 1 tortillu. Na polovinu ihned naneste část nastrouhaného sýru, kuřecích kousků, cibulky, koriandru a kukuřice, opět posypte sýrem a přiklopte druhou polovinou placky. Opékejte zhruba 2 min., pak tortillu otočte a opékejte další 2 minuty z druhé strany. Vyndejte a stejný postup opakujte se zbylými tortillami.
Hotové quesadillas pokrájejte na čtvrtiny a podávejte s guacamole a mangovou salsou.
Dobrou mexickou chuť!
0 comments