JABLEČNÉ MINI GALETTES SE ŠLEHAČKOU
pátek, března 14, 2014
Je sice pravda, že jsem slibovala report z Budapeště, ale na něm musím ještě nějakou chvilku pracovat. Proč? Za prvé se v něm chci hezky vypovídat o svých dojmech celkově, protože tohle město je neuvěřitelně různorodé. Na několika metrech můžete vidět gigantické budovy, které svojí krásou berou dech, nicméně o ulici vedle vás s klidem vyleká rozpadlý, nevabný dům, který je posprejovaný od střechy až po základy. Druhý důvod je o něco méně poetický - jednoduše můj počítač není nafukovací a těch víc jak 300 fotek (ano, minimálně tolik jsem jich za necelé dva dny nafotila) se mi do něj už prostě nevejde! :D Takže musím v příštích dnech udělat menší úklid ve svém krasavci a udělat si dostatečné místo. Tak prosím vydržte a já se pokusím vydat článek co nejdříve! ;) Teď tu pro vás mám recept na mini galettes, který najdete i v novém čísle Cinnamon online magazínu!
INGREDIENCE
{na 4 galettes}
{těsto}
160 g hladké mouky
114 g másla
půl polévkové lžíce cukru
60 ml ledové vody
1 lžička soli
{náplň}
2 středně velká červená jablka
1 lžička kukuřičného škrobu
2 polévkové lžíce hnědého cukru
půl lžičky mleté skořice
půl polévkové lžíce citronové šťávy
{na potření}
1 vejce
1 polévková lžíce vody
hnědý cukr muscovado na posypání
{šlehačka}
1 kelímek minimálně 30 % smetany ke šlehání
Ve velké míse smíchejte mouku, cukr a sůl. Dále přidejte
nakrájené kusy másla a vytvořte drobenku. Přilijte ledovou vodu a vypracujte
těsto. Vytvarujte ho do plochého kola, zabalte do potravinové fólie a nechte
v lednici minimálně 1 hodinu.
Předehřejte troubu na 190 °C a vyložte plech pečicím
papírem. Jablka zbavte jádřinců, rozpulte a nakrájejte na tenké plátky.
V misce smíchejte cukr, skořici, škrob, citronovou šťávu a jablka.
Vychlazené těsto rozdělte na čtyři části a rozválejte na menší tenká kola. Do
středu naskládejte plátky jablek (nechte si okraj cca 3 centimetry), těsto přes ně
opatrně přehněte a v případě potřeby přeložte přes sebe, aby záhyby držely
pohromadě.
V malé misce smíchejte vejce se lžící vody. Lehce jím
potřete okraje galetek a posypte je hnědým cukrem muscovado. Doba pečení je asi
35 – 40 minut, dokud nejsou galetky dozlatova upečené a jablka měkká. Poté
nechte vychladnout a podávejte s čerstvě vyšlehanou šlehačkou.
Musím říct, že se po takových dezertech můžu utlouct - jablka a skořice nikdy neomrzí, uvidíte! :)
Musím říct, že se po takových dezertech můžu utlouct - jablka a skořice nikdy neomrzí, uvidíte! :)
2 comments
Jéé ty jsou rozkošné :) Nádhera
OdpovědětVymazatděkuji :)
Vymazat