SALÁT S ŘEPOU, AVOKÁDEM, GRAPEFRUITEM & PINIOVÝMI OŘÍŠKY
sobota, května 03, 2014
Hurá! Konečně tu mám první recept, ve kterém figurují piniové oříšky. Patří k mým nejoblíbenějším, i když jsem v poslední době četla hodně článků o tom, jak po jejich konzumaci všechno chutná hořce. Jím je už několik let a musím říct, že se mi nikdy nic takového nestalo (ťukám na zuby). Jinak tomu nebylo ani při přípravě tohoto salátu, který mě zaujal. Našla jsem ho na oblíbené stránce Love & Lemons, ale originál obsahuje pistácie, které jsem doma zrovna neměla. Jde o zvláštní kombinaci chutí, která by mě asi nenapadla, ale musím říct, že mi salát moc chutnal. Hned bych si k němu upekla nějaké domácí bagetky!
{na cca 4 porce}
{salát}
4 kořeny červené řepy
1 avokádo
1 grapefruit
velká hrst piniových ořechů
(opražených)
mix různých salátů dle vašeho výběru
(pár hrstí na osobu)
olivový olej
sůl a mletý pepř
4 kořeny červené řepy
1 avokádo
1 grapefruit
velká hrst piniových ořechů
(opražených)
mix různých salátů dle vašeho výběru
(pár hrstí na osobu)
olivový olej
sůl a mletý pepř
Červenou řepu omyjte, neoloupanou ji pokapejte olivovým olejem a zabalte do alobalu. Troubu předehřejte na 200 °C a vložte do ní připravenou řepu: pečte ji 40 až 60 minut (v mém případě to trvalo něco kolem té hodiny, než byla řepa krásně měkká a šla lehce propíchnout vidličkou). Řepu nechte po upečení vychladnout, hned potom ji oloupejte a nakrájejte na kousky: nakonec ji lehce osolte.
Naporcujte si grapefruit, vykrájejte z něj měsíčky (já jsem vnitřní dužinu zbavila i všeho bílého, aby byl salát hezky barevný). Dejte si stranou trošičku jeho šťávy, můžete ji použít na zalití salátu.
Avokádo nakrájejte na kostky a piniové ořechy lehce opražte na pánvi. Na připravené talíře naaranžujte výběr salátů*, posypte nakrájenými ingrediencemi a posypte opraženými oříšky. Nakonec vše pokapejte olivovým olejem a připravou šťávou z grapefruitu. Dochuťte solí a pepřem dle vašeho uvážení.
*(já jsem použila rukolu a mix sezónních salátů, ale můžu vám doporučit třeba polníček)
0 comments