BBQ KUCHAŘKA Z PRODUKCE JAMIE OLIVER'S FOOD TUBE
čtvrtek, července 24, 2014
Dlouho jsem na blog nedala nějakou recenzi na kuchařku, tak to dneska napravím! Koncem června mi přišel do schránky recenzní výtisk nové kuchařky se specializací na barbeque. Hned pár dní na to jsem ale odjela do Chorvatska, takže "den vyzkoušení" nastal až minulý víkend. O jakou publikaci ale vlastně jde? Náš oblíbený Jamie Oliver se rozhodl vydat kuchařky spadající do produkce jeho online kanálu Food Tube. Já jsem dostala k vyzkoušení BBQ kuchařku (v originále The BBQ Book), kterou v české verzi vydala firma MLD Publishing s.r.o. Uvařila jsem podle ní několik jídel, která jsem samozřejmě nafotila. Takže, jak mi to šlo?
{GRAFICKÉ PROVEDENÍ}
Nejdřív trochu ohodnotím celkový vzhled kuchařky. Moc mě potěšila její velikost! V podstatě odpovídá formátu A5, takže je dobře skladná. Grafika, typografie a všechno okolo je spojení určité hravosti a elegance, což se mi moc líbí. Tak nějak ve stylu Jamieho, i když on sám se v kuchařce objevil jen na první straně (autorem receptů je Christian Stevenson alias DJ BBQ). Fotografie jsou samozřejmě kvalitní, ladí ke specializaci knihy.
{VÝBĚR A ROZMANITOST RECEPTŮ}
Kuchařka nabízí milovníkům jídla zhruba 50 receptů, které jsou přímo zaměřené na grilování. Je tomu přizpůsobeno i prvních pár stran v publikaci: na nich je sepsáno několik bbq tipů DJ BBQ a techniky přípravy, které jsou využívány v receptech. V den zkoušky receptů bylo neskutečné vedro, takže jsem samotný gril ani nevytáhla a jídla připravila trochu jiným způsobem (na mini venkovní grilovací plotně). Není to sice správný způsob přípravy, ale ve 35 stupních jsem přeci jen neměla náladu na hromadu uhlí.
Obsah kuchařky se dělí na kapitoly Na mejdan, Raketový gril, Pomalu & líně, Přílohy & saláty a Marinády, dipy, salsy & omáčky. Některá jídla mají přípravu dlouhou neuvěřitelných 8 hodin! Mnou vybrané recepty byly lehké na přípravu, ale v jednom z nich jsem měla menší problém se surovinami: v běžném obchodě jsem je prostě nemohla najít. Šlo o věci jako mletý římský kmín, granulovaná sušená cibule nebo pálivá uzená paprika. V tomto případě ale stačilo trochu experimentovat a suroviny nahradit (následně jsem například uzenou papriku našla v potravinách Marks & Spencer).
Zdá se, že velice oblíbenou surovinou DJ BBQ je chilli! Pro mě to je v některých receptech až moc častá surovina, protože ostré věci ne vždy dobře snáším. Není ale tak těžké chilli papričku nepoužít.
Recepty jsou ale rozhodně neobvyklé, alespoň pro mou osobu. Takovou kachnu uzenou cherry colou nebo kuře uzené na třešňovém dřevě jsem si zatím do svého "TO COOK" listu nedala, ale co není, může být.
Ze všech dobrot jsem si nakonec vybrala následující tři: grilované krevety s mangovým salátem, salát Zelná duha a Nakopávací rybí tacos. Krevety byly skvěle ochucené, i když v jejich marinádě byl jen olivový olej, sůl a pepř. Při servírování se totiž pokapaly rozpuštěným máslem s citrónovou šťávou, opravdu mňamka! Rybí tacos bylo dobré, moc nám chutnala "Šílená mango salsa". Jediný problém byl v kukuřičných plackách, které jsem vybrala, ale to samozřejmě nemá s kvalitou kuchařky nic společného. A Zelná duha? Barevná a svěží kombinace!
{JEDEN Z VYZKOUŠENÝCH RECEPTŮ}
{zdroj: BBQ kuchařka}
SALÁT ZELNÁ DUHA
{12 porcí}
1/2 hlávky bílého zelí (400 g)
1/2 hlávky červeného zelí (400 g)
1 středně velká červená cibule, oloupaná
3 velké mrkve, oloupané
2 syrové červené řepy, oloupané
2 křupavá zelená jablka, bez jaderníku
1/2 svazku čerstvého koriandru
125 ml jablečné šťávy
125 ml jablečného octa
125 ml olivového oleje
1 lžička mořské soli
Všechnu zeleninu a jablka nakrájejte na tenké plátky nebo nastrouhejte nahrubo, pak nakrájejte lístky koriandru a všechno dejte do mísy. Přidejte jablečnou šťávu, ocet, olej a sůl a dobře promíchejte. Přetáhněte fólií a nechte v ledničce marinovat asi 1 hodinu. Vyndejte, ještě jednou promíchejte a podávejte.
{CELKOVÉ HODNOCENÍ}
Je vidět, že kuchaři z Food Tube mají styl a nebojí se kombinovat nezvyklé chutě. Něco takového rozhodně ocení lidé, kteří nejsou v grilování příliš zběhlí, ale i tak chtějí oslnit na nějaké zahradní party. Co do počtu a rozmanitosti jsou nejnáročnější asi suroviny. Při řádné přípravě by ale neměl nastat problém.
Nic zásadně negativního vůči této kuchařce vlastně nemůžu říct. Recepty jsou zajímavé, přehledné, publikace je sama o sobě dobře provedená. Možná bych ocenila, kdyby v receptech bylo větší množství salátů nebo další salsy na dochucování jídel. Také bych například přidala další recept na burger, protože i když je dnes již běžným pokrmem na grilovačkách, ne každý ví, jak ho správně udělat a co je k němu dobré. Sama bych se v této oblasti ráda zdokonalila!
{DALŠÍ Z ŘADY JAMIE OLIVER'S FOOD TUBE}
DJ BBQ není jediný, kdo vydal za pomoci Jamieho Olivera svou "Food Tube kuchařku". Do projektu byly přizvány i dvě slečny, Cupcake Jemma a Kerryann Dunlop. S nadšením se do spolupráce pustily a díky tomu má série Food Tube kuchařek hned tři prvotiny. Cupcake Jemma s kuchařkou The Cake Book a The Family Cookbook od Kerryann Dunlop. V české verzi je ještě nenajdete, ale původní verzi na internetu seženete snadno!
0 comments