KŘEHKÉ TĚSTO NA TARTALETKY
sobota, srpna 16, 2014
Křehké těsto není nic nového; hodně lidí ho používá a zná, každý má svůj osvědčený recept. Mrzí mě ale, že jsem vám neukázala fotky, které jsem udělala už téměř před rokem, takže ho tu přeci jen zveřejním. Dlouho jsem hledala takový recept, který by mi chuťově vyhovoval; přitom to není nic těžkého! Jeden byl příliš sladký, druhý byl zase bez chuti, u třetího nedrželo těsto pohromadě. Nakonec jsem ho díkybohu objevila; suroviny a dané množství jsem převzala z loňského květnového čísla časopisu F.O.O.D. Takže s chutí do toho, z malin na fotkách člověk cítí to pravé léto!
INGREDIENCE
{na cca 5 košíčků, průměr 10 cm}
{křehké těsto}
{na cca 5 košíčků, průměr 10 cm}
{křehké těsto}
1 hrnek hladké mouky
100 g másla
3 lžíce krupicového cukru
1 až 2 lžíce mléka
2 žloutky
3 lžíce krupicového cukru
1 až 2 lžíce mléka
2 žloutky
Z mouky, cukru, změklého másla a žloutků vytvořte drobenku. Následně ji vypracujte na těsto. Osobně jsem do něj přidala trošičku mléka, aby bylo vláčnější. Hotové těsto zabalte do fólie a nechte odležet alespoň jednu hodinu v ledničce.
Formičky na tartaletky nechte vychladit, mezitím vyválejte těsto a vykrájejte z něj co nejvíc koleček (udělejte je trochu větší než 10 cm, aby vám těsto vystačilo do okraje formy). Formičky vyndejte z lednice, vložte do nich připravené těsto (vtlačte ho do okrajů formy a případné těsto navíc odkrojte), propíchejte dno vidličkou a opět dejte na pár minut do lednice.
A teď přichází důležitá část přípravy; přineste si fazole a pečicí papír! Korpus každé tartaletky překryjte kolečkem pečicího papíru a vsypte na něj fazolky. Díky tomu na korpusu nenajdete bublinky a okraje vám nesklouznou. Vložte do předehřáté trouby (160 až 170 °C) a pečte přibližně 15 minut. Jak se patří dozlatova! Po upečení formičky vyndejte, odstraňte papír i fazole a nechte vychladnout. Tartaletky opatrně vyklepněte z formy a naplňte vybranou směsí: lemon curdem, marmeládou, domácím jogurtem s malinami nebo něčím slaným (v tom případě do těsta samozřejmě nedávejte cukr).
Hezký den! :)
Hezký den! :)
4 comments
Mmm.. to vypadá nádherně! :) Zvu tě k sobě na blog na Corculum give♥away! :)
OdpovědětVymazatDěkuji! Určitě na tvůj blog zavítám! :)
VymazatVypadají skvěle, už jsem se na ně dívala i v Apetitu a musím je vyzkoušet. http://everydayisyummy.blogspot.cz/
OdpovědětVymazatDobrý recept. Moje dcera Sofia řekl děkuji.
OdpovědětVymazat