JAPONSKÉ NUDLE SOBA S TOFU, AVOKÁDEM & FEFERONKAMI
neděle, září 14, 2014
Ach to Japonsko! Z asijských zemí je mi nejbližší právě tato. Už delší dobu mě to k japonským věcem táhne; sbírám manga komiksy a jídelní hůlky, sleduji japonské animované seriály a postupně objevuji jejich kuchyni. Zrovna nedávno jsem poprvé zkusila Daifuku, "sladký japonský koblih": asi tak bych tento pokrm nazvala já. I přes svou zvláštní náplň mi opravdu zachutnal!
Pár dní poté jsem si procházela všechny zveřejněné recepty a došlo mi, jak málo se tu o japonském jídle zmiňuji. Stydím se! Proto tu dnes mám jídlo, které obsahuje ingredienci vyloženě typickou pro tuto zemi. Tradiční nudle SOBA! Šlo o mou "soba premiéru"; z toho důvodu jsem se rozhodla hledat recept na ověřené adrese: Love & Lemons.
INGREDIENCE
{na 3 porce}
{na 3 porce}
250 g nudlí soba
2 feferonky
2 až 3 jarní cibulky
3 lžíce sójové omáčky
2 lžíce sezamového oleje
3 lžíce rýžového octa
šťáva z limetky
2 menší zralá avokáda
200 g tofu (natural)
2 lžíce opražených sezamových semínek
(namíchejte bílá a černá)
2 feferonky
2 až 3 jarní cibulky
3 lžíce sójové omáčky
2 lžíce sezamového oleje
3 lžíce rýžového octa
šťáva z limetky
2 menší zralá avokáda
200 g tofu (natural)
2 lžíce opražených sezamových semínek
(namíchejte bílá a černá)
Balení nudlí soba uvařte podle návodu: vaří se ve vroucí vodě asi 7 až 8 minut.
(Trochu jsem dumala nad tím, zda vodu solit. Informace se hodně rozcházely, ale na originální etiketě jsem o soli nic nenašla. Pozor, český překlad byl dost nepřesný!)
Poté je sceďte, prolijte studenou vodou a nechte odkapat.
Jarní cibulky omyjte, feferonky rozpulte, zbavte semínek a vše nakrájejte na malé kousky. Na suché rozehřáté pánvi tyto dvě ingredience lehce orestujte (nepovinné).
Do nudlí přilijte sójovou omáčku, sezamový olej, rýžový ocet a šťávu z limetky. Dobře zamíchejte. Avokádo a tofu nakrájejte na kostičky a posypte jimi nudle, společně s opraženými sezamovými semínky. Pokud vám zbyde nějaká šťáva z limetky, můžete v ní namočit kousky avokáda: alespoň vydrží déle zelené!
Vše ochutnejte a případně dochuťte. Osobně jsem nudle jedla studené, ale pokud vám to nevyhovuje, klidně zůstaňte u teplé varianty.
2 comments
Hmm tofu mám moc ráda a v téhle úpravě by mi dozajista moc chutnalo :)
OdpovědětVymazatUrčitě! :)
VymazatPřemýšlím i o verzi s ochuceným tofu, ale to bych počet surovin možná trochu "překopala". :)