PASTAPEDIE: PENNE
pátek, října 10, 2014
Pastapedie se konečně rozjíždí! Mám tu pro vás první druh těstovin, italské penne. Na co jsou nejlepší a proč je mám tak ráda?
Ještě před pár lety bych si myslela, že je naprosto jedno, s jakou omáčkou promíchám uvařené těstoviny. Po přečtení pár článků jsem ale situaci přehodnotila.
Penne se dělí na penne lisce a rigate. Varianta lisce je naprosto hladká; zato známé penne rigate mají vroubky.
Ideálně se tyto těstoviny kombinují se zeleninovými omáčkami: široký dutý střed a vroubky udrží tekutou omáčku.
Typickým pokrmem, ve kterém najdete penne, je například Pastitsio: těstoviny zapečené s mletým hovězím masem a bešamelovou omáčkou. Jedí ho lidé především z Řecka, Kypru nebo Egypta.
Název se prý odvodil od slova penna, což znamená pero nebo brko. Širší verzí penne jsou těstoviny pennoni.
PENNE SE SUŠENÝMI RAJČATY, RUKOLOU A ČESNEKEM
{na 2 porce}
cca 200 g těstovin penne
(celozrnné)
sůl
(celozrnné)
sůl
{omáčka}
2 stroužky česneku
olivový olej
10 až 15 cherry rajčat
(oválná)
80 až 100 g sušených rajčat
80 g rukoly
mletý pepř
olivový olej
10 až 15 cherry rajčat
(oválná)
80 až 100 g sušených rajčat
80 g rukoly
mletý pepř
Těstoviny uvařte podle návodu: ten můj měl dobu vaření 9 až 11 minut ve vroucí osolené vodě. Mezitím si připravte omáčku.
Na pánvi orestujte nadrobno nakrájený česnek, k němu přidejte na kostičky nakrájená cherry rajčata a nechte vše společně dusit. Až budou rajčata úplně rozvařená, pokrájejte na malé kousky sušená rajčata. Nasypte je do omáčky společně s rukolou a zamíchejte. Dochuťte čerstvě namletým pepřem.
Omáčku při přípravě nesolím, snad všechna sušená rajčata (co jsem zatím vyzkoušela) jsou hodně slaná!
0 comments