SALÁT Z PEČENÉ DÝNĚ S FAZOLOVÝMI KLÍČKY & KROUPAMI
středa, října 01, 2014
Máte rádi kroupy? Já k nim měla opravdu velkou nedůvěru, představa kroupové polévky k obědu mi vždycky naháněla husí kůži. Minulý týden jsem se ale překonala a vymyslela recept, který obsahuje právě tuto surovinu! A musím se přiznat, změnila jsem na ni názor. Dále jsem se rozhodla zužitkovat dýni (konkrétně odrůdu Hokkaido) a fazolové klíčky. Vzniklý salát byl relativně sytý a osobně mi nejvíc chutnal "vlažný". Uvidíte sami! :)
INGREDIENCE
{na 5 až 6 porcí}
1 dýně Hokkaido
(cca 1 kg)
(cca 1 kg)
300 g fazolových klíčků
80 až 100 g neuvařených krup
(středně velkých)
80 g salátové směsi
(hrachové výhonky, mangold, hlávkový salát)
olivový olej
olej z lískových oříšků
ocet balsamico
sůl, pepř
80 až 100 g neuvařených krup
(středně velkých)
80 g salátové směsi
(hrachové výhonky, mangold, hlávkový salát)
olivový olej
olej z lískových oříšků
ocet balsamico
sůl, pepř
První jsou na řadě kroupy. Několikrát je properte, přesypte do hrnce, zalijte čistou vodou a nechte asi 30 minut odležet. Mezitím si připravte dýni.
Omyjte ji, vydlabejte semínka a nakrájejte na malé kostky. Já jsem ji navíc oloupala, ale to jen kvůli tomu, že se mi slupka moc nezdála. U této dýně to totiž není nutné, při pečení všechny kousky změknou; slupka neslupka. Kostky vyložte na plech, pokapejte olivovým olejem a okořeňte. Plech vložte do rozpálené trouby (na cca 170 °C) a pečte asi 20 minut; dokud nebude dýně akorát měkká.
Hrnec s namočenými kroupami přeneste na plotnu, vodu osolte a vařte asi 25 minut doměkka. Až budete mít obě ingredience uvařené, připravte si velkou pánev. Po dobu 3 minut na ní restujte fazolové klíčky; podlijte je trochou oleje z lískových oříšků (dodají klíčkům zajímavé aroma).
Uvařenou dýni, kroupy a klíčky smíchejte na pánvi s natrhanými listy salátů (raději vše dělejte po částech, aby se ingredience dobře promíchaly).
Hotový salát dochuťte solí, pepřem a přidejte pár kapek octa balsamico.
0 comments