BLUMOVÝ KOLÁČ S PEKANOVÝMI OŘECHY
úterý, prosince 02, 2014
Hodně dlouho jsem si lámala hlavu nad termínem self-raising flour, tedy samokypřící moukou. Často se objevuje v receptech z Anglie nebo Ameriky, ale u nás zase tak běžná není. Proto jsem pro ni zaběhla do Spencera, kde ji prodávají. Je v ní ale nějaký zásadní rozdíl? Dostanu stejnou mouku, když smíchám tu naší s kypřícím práškem? Z informací na internetu jsem zjistila, že ano, ale musí se připravovat v poměru 1 balíček prášku na 0,5 kg hladké mouky. No, já si raději koupím tu, ze které se mi daný recept povede! :) A co vy, používáte tuto mouku?
INGREDIENCE
{forma s průměrem 23 cm}
7 blum
200 g změklého másla
160 g třtinového cukru + na posypání
3 vejce
kůra z jednoho bio citrónu
180 g samokypřící mouky
5 až 6 p. lžic mléka
70 g pekanů + pár hezkých na ozdobu
7 blum
200 g změklého másla
160 g třtinového cukru + na posypání
3 vejce
kůra z jednoho bio citrónu
180 g samokypřící mouky
5 až 6 p. lžic mléka
70 g pekanů + pár hezkých na ozdobu
Troubu předehřejte na 180 °C. Formu vyložte pečicím papírem a vymažte máslem. Blumy omyjte, vypeckujte a nakrájejte na tenké měsíčky.
Máslo rozmixujte s cukrem, přidejte vejce, kůru a vyšlehejte dohladka. Postupně přisypávejte mouku a nakonec vše zalijte mlékem. Pekany lehce nasekejte a zamíchejte do těsta. To nalijte do formy, poskládejte na něj nakrájené blumy a nechte volné místo ve středu. Tam nasypte vybrané pekany a celý koláč posypejte cukrem.
V předehřáté troubě pečte asi 1 hodinu, zda je koláč hotový opět vyzkoušejte za pomoci špejle. Po vychladnutí ho servírujte s domácí šlehačkou a dobrou kávou!
0 comments