SLADKÁ KUCHAŘKA Z PRODUKCE JAMIE OLIVER'S FOOD TUBE

čtvrtek, ledna 01, 2015

Nový rok je tu! Všechno juchání je už za námi a zase začíná školní i pracovní shon. Jelikož jsem v posledním ročníku na vysoké škole, vím o tom své: tu zatracenou bakalářku bych už měla taky tvořit! :D Proč si ale neužít poslední dny klidu a pohody pečením nějaké sladkosti. Ideálním společníkem bude v tomto případě Sladká kuchařka z produkce Jamie Oliver´s FoodTube, kterou mi zaslala k vyzkoušení firma MLD Publishing.



{GRAFICKÉ PROVEDENÍ}

Jelikož jsem z této řady už jednu kuchařku vyzkoušela, měla jsem o ní téměř jasnou představu. Formát a grafika opětovně nezklamali. Jednoduché, čisté a přehledné. Pro nadpisy byl zvolen zajímavý font, doplněný o malé grafické prvky v tyrkysové barvě. Ty se mění v jednotlivých kapitolách a dodávají stránkám šmrnc.

Sladkou kuchařku (The Cake Book) sepsala Jemma Wilson alias Cupcake Jemma, design celé knihy je proto udělaný v lehce dívčím stylu, opět to má ale něco do sebe. Samotná autorka vlastní londýnskou cukrárnu Crumbs & Doilies, která se specializuje, jak jinak, na cupcakes! Pokud tyto maličké dortíky milujete až za hrob, je tato kuchařka přesně pro vás.


{VÝBĚR A ROZMANITOST RECEPTŮ}

V útlé knížce plné sladkostí najdete 50 receptů rozdělených do čtyř částí: podle ročního období. Ještě předtím si ale můžete svoje kuchařské dovednosti procvičit na třech základních receptech, popřípadě si do zásoby vyrobit různé sypání, náplně nebo ochucené mléko.

Ani zde nesmí chybět kapitola Nápady & tipy, která pomůže každému kuchtíkovi ve výběru správného vybavení. Samozřejmě se i dozví několik tipů na zdobení nebo uchovávání polev a cukrářských výtvorů.



Samotné recepty jsou vcelku zajímavé, využívají netradiční suroviny a způsob zdobení. V každé kapitole navíc najdete minimálně jeden recept na koláč či dort, který je ideální pro dané období.

Rozhodně by se mi líbilo vícero receptů na zdobení cupcakes, ale to je jen maličkost. Opět tu nenacházím žádnou věc, která by mi nějakým zásadním způsobem pokazila pekařský zážitek! :)


A protože vyšla Sladká kuchařka v zimě, výběr receptu na vyzkoušení byl jasný. Zabrousila jsem do kapitoly Zima a pustila se do přípravy Cupcakes s banánem, javorovým sirupem & pekany. Už se ale těším na léto, až vyzkouším Mandlové cupcakes s třešňovým krémem nebo podzimní Plamínkové cupcakes!

{JEDEN Z VYZKOUŠENÝCH RECEPTŮ}
{zdroj: Sladká kuchařka}

CUPCAKES S BANÁNEM, JAVOROVÝM SIRUPEM & PEKANY
{24 kousků}

{na cupcakes}
200 g krupicového cukru
25 g vláčného tmavého přírodního
krupicového cukru
280 g hladké samokypřící mouky
3/4 lžičky jedlé sody
250 g másla, změklého
4 velká vejce
1 zralý banán
2 lžíce plnotučného mléka


{na máslovou polevu}
300 g másla, změklého
675 g moučkového cukru
6 lžic javorového sirupu

+ pekanový griliáš na ozdobu
nebo zkaramelizované pekany


+ 2 formy na muffiny s 12 důlky
s přesně zapadajícími papírovými košíčky


Troubu předehřejte na 160 °C. Oba druhy cukru prošlehejte ve velké míse elektrickým šlehačem, abyste odstranili hrudky, pak k nim prosejte zbylé suché přísady na cupcakes. Přidejte máslo, vejce a oloupaný banán a šlehejte 60 vteřin. Vlijte mléko a šlehejte, dokud se vše nespojí. Směs seškrabte ze stěn mísy stěrkou a závěrem ji ještě 30 vteřin prošlehejte, aby bylo vše dobře zpracované. Papírové košíčky (nebo vymazané důlky ve formě na muffiny) naplňte do dvou třetin výšky vzniklým těstem. Pečte 20 minut, nebo dokud nebudou cupcakes zlaté a na dotek pružné. Pak je nechte vychladnout a po 5 minutách přesuňte na mřížku.

Mezitím si připravte polevu. Máslo šlehejte ve šlehači 4 až 5 minut, dokud nebude světlé a hladké. Moučkový cukr prosejte do velké mísy a pak ho ve dvou dávkách přidejte k máslu: dobře vše zatřete. Přidejte javorový sirup a šlehejte 3 až 5 minut. Jakmile cupcakes vychladnou, ozdobte je polevou, kousky pekanového griliáše a zakápněte javorovým sirupem. Já jsem griliáš dělat nechtěla, proto jsem se rozhodla zkaramelizovat hrnek samotných pekanových ořechů. Byla to mňamka i takhle!

You Might Also Like

7 comments

  1. Jééé, já jsem ji taky dostala :) Občas mi tam teda vaděj nějaký věci v překladu, jako třeba "rudý samet cupcake" a tak :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravda, pár překladovejch věcí mě taky překvapilo, ale jinak podle mě dobrý! :)

      Vymazat
    2. Btw. tipy zdobení můžeš najít na Jemmině youtube kanálu :) A prosím... jak se dá sehnat/"namixovat" samokypřící mouka?

      Vymazat
    3. Jo? Super! :) Ještě jsem se na ni nestihla podívat.

      A samokypřící mouku seženeš v Marks & Spencer, jenom je tam hodně drahá...Nicméně jde namíchat, ale ještě jsem to nezkoušela. Tady je recept od Nigelly! :)

      "It is fairly easy to make your own self-raising flour. Just add 2 teaspoons of baking powder for each 150g/6oz/1 cup plain flour. Sift the flour and baking powder together into a bowl before using, to make sure the baking powder is thoroughly distributed (or you can put both ingredients into a bowl and whisk them together). If you are baking with cocoa, yogurt or buttermilk then add 1/4 teaspoon bicarbonate of soda (baking soda) as well as the baking powder as generally these ingredients need a little extra leavening boost.
      Make sure that your baking powder has not passed its "use by" or "best before" date as baking powder also has a finite life and if it is old you may find that your cakes don't rise. In the US self-rising flour also contains added salt - around 1/2 teaspoon per cup."

      Vymazat
  2. Hmm krásně se ti povedly, vypadají luxusně :) Mňam

    OdpovědětVymazat

"License"

This template is a "modified version" of it's original - which is licensed under GNU General Public License. The only change was made in typography due to language incompatibility of the original font.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...