ASIJSKÝ VEČER
čtvrtek, února 26, 2015
Jak jsem slibovala, článek o asijském večeru je tu! Popravdě to nebyl pouze večer, ale vlastně celý den. Ale vezmeme to popořádku. Už delší dobu jsem chtěla nějakou podobnou žranici připravit, ale nebyl na to čas. Ani teď ho nebylo o moc víc, ale chtěly jsme si se spolužačkami zpříjemnit bakalářkové období ... Ano, i já se s tou zatracenou věcí letos morduji. Doufejme, že všechno dobře dopadne. Nicméně dost o škole, nás momentálně zajímá něco mnohem lepšího...jídlo!
Než vám onen den ve zkratce převyprávím, musím zmínit podstatnou věc: všechny fotky, které v článku vidíte, nafotila moje úža spolužačka Andrea! Moc jí za to děkuju a pokud byste chtěli, můžete se na její další práci podívat na stránkách Lobian Photography. Malá vsuvka: logo jsem jí dělala já. :P
Přesně před dvěma týdny jsme touhle dobou seděly u neskutečné hostiny, kdyby tak šel vrátit čas. Celá akce ale začala už dopoledne, kdy jsem pobíhala jako splašená po celém domě a hledala, co jsem asi tak mohla zapomenout. Kolem půl desáté jsem nabrala Andreu a vyrazily jsme směr nákup - čerstvá zelenina, suroviny na sushi, čerstvý losos: to všechno bylo třeba.
Když jsme měly kufr plný všelijaké zeleně a na zadní sedačce krabici s obrovským filetem lososa, poslední úkol byl před námi. Možná i jeden z nejtěžších: zaparkování auta na mém tajném neplaceném místě kousek od Šumavské. Poslední dobou to ale vypadá, že zas tak neznámé asi není, takže jsem nakonec musela zaparkovat hezky na placeném parkovišti. Trochu se nám to prodražilo!
Po příchodu do bytu jsem si naštelovala kuchyň, Andrea zase naši obrovskou lampu a po cca hodince se mohlo začít vařit. Nebyl to večer pouze ve dvou, během kuchtění se k nám připojila druhá spolužačka, Linda! A jaké bylo naše asijské menu?
Salát z řas Wakame
Mrkvový salát s bílou ředkví
Čerstvý losos s jarní cibulkou a sezamem
Zeleninová tempura
Kuřecí špízy
Sushi: maki a temaki
Čínské vaječné nudle s mrkví,
sójovými klíčky, feferonkami a koriandrem
Kokosová zmrzlina se šťávou a kůrou z limetky
Jako první jsem si připravila oba saláty, ze všech pokrmů byly nejjednodušší. Následovala příprava sushi rýže a její chlazení. Už před delší dobou se mi osvědčilo ochlazování vějířem - je to neskutečně rychlé a účinné, v té Asii to mají zkrátka vychytané! :)
To nejtěžší mě ale čekalo, losos a odstranění jeho zatracené kůže. Nějakou chvíli jsem s ním zápasila, protože byl fakt obrovskej! Ale podařilo se a já si mohla v klidu nakrájet kostičky na přípravu jednoho z předkrmů.
Postupně jsem se propracovávala dalšími chody: restováním kuřecího masa, obalováním zeleniny v tempuře, krájením ingrediencí na sushi. A právě na to jsem se samozřejmě těšila nejvíc! K našemu posezení se mi hodily klasické maki rolky, které jsem plnila čerstvým lososem, avokádem, nakládanou ředkví daikon nebo třeba krabími tyčinkami. Zároveň jsem ale nemohla vynechat mou oblíbou verzi sushi - temaki. Tyto kornoutky jsou perfektní, lehce se formují a hlavně docela zaplní hladová břicha.
Jelikož bylo chodů celkem hodně a tentokrát to bylo poprvé, kdy jsem vařila takhle před objektivem (občas ten nůž držím jak prase kost, pardon! to ta tréma! :D ), najedly jsme se opravdu až večer! Focení je prostě zdlouhavý.
Těsně před podáváním jsem nám ještě osmahla vaječné nudle s klíčky a mrkví, dorolovala poslední sushi a mohlo se jít baštit! Samozřejmě teda až po zdokumentování výsledku. Z toho množství by se najedli ještě další dva chladoví, ale nemusíte se bát, že bychom to nějak nevymyslely! Navíc, jako sladkou tečku jsem nám už předem připravila domácí kokosovou zmrzlinu (jen z kokosového mléka) se šťávou a kůrou z limetek. Po všem tom slaném to bylo to pravé!
Tak jak se vám má večeře líbí? Nám se líbila moc, už brzy bych chtěla uspořádat Italský večer! A teď už jen fotky všech dobrot + dva jednoduché recepty! Dobrou chuť!
MRKVOVÝ SALÁT S BÍLOU ŘEDKVÍ
100 g mrkve
200 g bílé ředkve
2 lžíce sójové omáčky
2 lžíce rýžového octa
1 lžička krupicového cukru
1 lžíce sezamových semínek
2 lžíce nasekané jarní cibulky
Mrkev a ředkev opláchněte a nakrájejte na proužky (já nakrájela na silnější, ale můžete i jemněji). Smíchejte sójovou omáčku, ocet, cukr a semínka. Zeleninu vložte do mísy a zalijte připraveným dresinkem. Jarní cibulku nakrájejte na kolečka a přisypte ji do salátu. Můžete podávat! :) Recept jsem našla ve skvělé knížce Suši dieta.
DOMÁCÍ KOKOSOVÁ ZMRZLINA
400 ml kokosového mléka v plechovce
70 g třtinového cukru
kůra z jedné limety
3 lžíce limetové šťávy
Kokosové mléko a cukr zahřejte v rendlíku, za stálého míchání nechejte cukr rozpustit (žádné vaření!). Rendlík odstavte a vmíchejte kůru a šťávu. Nechejte vychladnout. Tekutinu přelijte do nádoby (vhodné do mrazáku) a uložte do mrazáku. Já jsem zmrzlinu nechala mrazit přes noc, ale nejdřív jsem ji několikrát promíchala (po první a cca třetí hodině).
0 comments