PANCAKE DAY!
úterý, února 17, 2015
Víte, co se dnes slaví? Masopustní úterý, jinak také Tučné úterý, které v několika zemích označují za Pancake Day! Palačinkový/lívancový den slaví především ve Velké Británii, v Irsku, Kanadě nebo v Austrálii. Datum tohoto specifického úterý se každý rok mění, musí být totiž vždy 47 dní před Velikonoční nedělí.
Příprava palačinek se považovala za pohodlný způsob, jak se zbavit mouky, vajec a cukru před nadcházejícím 40denním půstem. Ten vždy začíná o Popeleční středě a drží se až do Velikonoční neděle - do půstu se žádné neděle nezapočítávají, ale technicky mluvíme o 46 kalendářních dnech.
Včera večer mi kavárna Café Jen udělala hrozné chutě! Právě na dnešek se rozhodli připravit hromadu lívanců. Protože jsem doma, a nehodlám se do pátku hnát do Prahy, musela jsem ty chutě nějak zahnat. A jak to jde nejlíp? Přípravou vlastních lívanečků k snídani! :) O víkendu jsem si koupila další várku malinové marmelády s rebarborou, ke které jsem si přidala čerstvé ovoce. Je to trochu jako cestovat ke Dvanácti měsíčkům, ale kdo by takové snídani odolal!
INGREDIENCE
{na cca 10 lívanců - 2 porce}
{těsto}
1 vejce
1 hrnek* samokypřicí hladké mouky
1 hrnek* mléka
2 lžičky mleté skořice
{zdobení}
malinová marmeláda s rebarborou
6 čerstvých malin
10 čerstvých borůvek
moučkový cukr
*použila jsem klasický hrnek - 250 ml
{těsto}
1 vejce
1 hrnek* samokypřicí hladké mouky
1 hrnek* mléka
2 lžičky mleté skořice
{zdobení}
malinová marmeláda s rebarborou
6 čerstvých malin
10 čerstvých borůvek
moučkový cukr
*použila jsem klasický hrnek - 250 ml
Ingredience na těsto dobře promíchejte v míse: dávkování skořice nechám na vás, já jsem chtěla těsto jen trochu provonět. Rozpalte si pánev a po jednom na ní upečte lívance dozlatova: těsto dávkujte naběračkou, kterou naplňte cca do 3/4. První kousek berte jako testovací a podle něj určete množství těsta na jeden lívanec.
Díky teflonu jsem nemusela pánev nijak omastit a všechny kousky šly krásně obracet. To dělejte až v momentě, kdy se na těstě začnou objevovat bublinky. Lívanec lehce podeberte a z druhé strany pak pečte jen chvilku. Hlídejte je, rychle se připálí. Upečené lívance servírujte potřené marmeládou, ozdobené ovocem a posypané cukrem. Můžete přidat i domácí šlehačku!
3 comments
Ty jsi byla v Jenu?? Tam je to supr, bydlíme kousek odtamtud, stav se příště! :))
OdpovědětVymazat(v sobotu jsem tam byli na snídani a bylo to žůžo labůžo!)
Já tam byla asi před 10 dny, v sobotu na snídani. Bomba! :) Chystám se tam zase nějaký další víkend, už teď se těším! :) Díky za pozvání!
VymazatMy tam teď chceme chodit každou sobotu, tak kdybys mě tam potkala a náhodou mě poznala, mrkni na mě :D
Vymazat