PASTAPEDIE: FIORELLI
neděle, srpna 23, 2015
Do pastapedie si můžu přidat další nezvyklý druh těstovin. Tentokrát to jsou takzvané fiorelli. Narazila jsem na ně na Václavském náměstí v potravinách Marks & Spencer. Na internetu jsem nenašla žádné zajímavé informace o tomhle druhu těstovin, což je trochu škoda, ale alespoň něco málo z obalu.
Jde o italské těstoviny, které jsou připravovány a sušeny v italských Alpách rodinou Felicetti, se kterou M&S spolupracuje (aspoň tak to na mě z dostupných informací působí). Další část popisku je hodně optimistická, textura těchto těstovin prý zachytí každou kapku vaší omáčky. To tedy netuším, ale těstoviny to jsou slušné. :) Slovo fiorelli může v italštině znamenat něco jako malá květinka, což tak trochu odpovídá tvaru této pasty. Hodně podobné jsou těstoviny campanelle, malé zvonečky.
FIORELLI S RUKOLOVÝM PESTEM A SUŠENÝMI RAJČATY
INGREDIENCE
[na 3 porce]
cca 350 g těstovin fiorelli
cca 6 až 9 lžic rukolového pesta
12 sušených rajčat
sůl
cca 6 až 9 lžic rukolového pesta
12 sušených rajčat
sůl
{pesto}
{na jednu cca 250 ml skleničku}
{na jednu cca 250 ml skleničku}
120 g čerstvé rukoly
2 malé stroužky česneku
80 g parmazánu, nastrouhaného
60 g kešu ořechů (nesolených)
85 ml extra olivového oleje
šťáva z půlky citrónu
hrubá mořská sůl
2 malé stroužky česneku
80 g parmazánu, nastrouhaného
60 g kešu ořechů (nesolených)
85 ml extra olivového oleje
šťáva z půlky citrónu
hrubá mořská sůl
Nejdřív si připravte pesto: můžete použít hmoždíř, ale já jsem byla dneska extra velký lenoch, takže jsem všechno udělala v mixéru (nemixujte ale dlouze, spíš krátce; přerušovaně).
Pokud tedy zvolíte mixér jako já, nejdřív si pomixujte rukolu na menší kousky. Potom přidejte ořechy, rozmačkaný česnek a znovu mixujte. Přilijte šťávu z citrónu a postupně přidávejte sýr. Po každém mixování směs zakápněte olivovým olejem. Právě olej přidávejte postupně, abyste směs neměli příliš tekutou. Pesto ochutnejte a dochuťte hrubou solí (zase pomixujte). Rukola je relativně hořká, ale v kombinaci se solí a ořechy není tak silná.
Dejte vařit těstoviny do vroucí osolené vody, já jsem je vařila 8 minut, aby byly al dente. Po uvaření je smíchejte s připraveným pestem a přidejte pokrájená sušená rajčata.
Dejte vařit těstoviny do vroucí osolené vody, já jsem je vařila 8 minut, aby byly al dente. Po uvaření je smíchejte s připraveným pestem a přidejte pokrájená sušená rajčata.
0 comments