KUŘECÍ “KATSUDON”
středa, března 09, 2016
Tento recept jsem zahlédla na Facebooku stránky Tasty, kterou má na starosti známý web BuzzFeed. Opět jde o asijský pokrm, takže jsem neváhala a pustila se do přípravy. Proč ale “katsudon” v uvozovkách? Originální pokrm s tímto názvem se totiž připravuje z vepřového masa. Kuřecí verze se sice nazývá Oyakodon, ale z fotek to vypadá, že se podává s neobalovaným masem: proto tedy tato kombinace :)
Jelikož jsme doma neměli kuřecí vývar, nahradila jsem ho trochou vody. Dále jsem vynechala saké, to doma běžně nemáme. I přes menší kosmetické úpravy si myslím, že recept je vcelku vydařený a jídlo chutné. Někomu se možná úplně nezamlouvá řízek s rýží, ale věřte, že v Japonsku je to velice oblíbený pokrm.
INGREDIENCE
[1 porce]
1 KUŘECÍ PRSO, středně velké
SŮL, PEPŘ
SŮL, PEPŘ
[na obalování]
HLADKÁ MOUKA
1 VEJCE
1 VEJCE
PANKO STROUHANKA
OLEJ NA SMAŽENÍ
OLEJ NA SMAŽENÍ
1/4 CIBULE, větší
2 LŽÍCE SÓJOVÉ OMÁČKY
1 a 1/2 LŽÍCE VÍNA MIRIN
1 a 1/2 LŽÍCE VÍNA MIRIN
cca 150 ML VODY
1 LŽÍCE CUKRU
2 VEJCE, rozšlehaná
1 LŽÍCE CUKRU
2 VEJCE, rozšlehaná
6 LŽIC RÝŽE, uvařené
1 JARNÍ CIBULKA
1 JARNÍ CIBULKA
ŘASA NORI
- Kuřecí řízek osolte, opepřete a poté obalte klasicky v trojobalu: mouka, vejce, panko strouhanka. (Pokud je prso příliš vysoké, naklepejte ho.)
- Řízek osmažte v dostatečném množství oleje, já použila řepkový. Maso musí být krásně hnědé a dokřupava. Já jsem projistotu dala po usmažení řízek ještě do předehřáté trouby: aby nevychladnul a zároveň se i dopekl; některé části masa se při rychlém smažení nemusí dostatečně propéct.
- Rozehřejte si menší pánev, přidejte do ní cibuli nakrájenou na tenké plátky, sójovou omáčku, mirin, cukr a vodu. Přiveďte k varu a nechejte alespoň polovinu vody vypařit (vznikne vám menší množství lehce tekuté šťávy s cibulí).
- Hotový řízek nakrájejte na proužky a přendejte "v celku" do pánve. Okolo masa rozlijte rozšlehaná vejce a přikryjte pokličkou. Vařte do té doby, než budou vejce dostatečně uvařená (netrvalo to ale nijak dlouho).
- Do hlubšího talíře si připravte uvařenou horkou rýži, opatrně na ni přendejte hotové maso s vejci (byl to trochu boj), posypejte nakrájenou jarní cibulkou a proužky řasy nori. Vše můžete zakápnout sójovou omáčkou.
0 comments