EBIYAKI & “APERITIVO MOMENT” PO ASIJSKU

sobota, dubna 16, 2016

O pokrmu "takoyaki" (případně ebiyaki) jsem slyšela už před nějakou dobou. Tato japonská street food specialita se připravuje na speciálních pánvích a jde vlastně o kuličky plněné chobotnicí, jarní cibulkou a zázvorem. Vše se dotvoří takoyaki omáčkou, majonézou, řasou aonori a bonito "vločkami". Bonito (nebo také katsuobushi) je vlastně sušený a strouhaný tuňák, který je velice drahý.

V Čechách všechny suroviny na takoyaki seženete, jen budete muset sáhnout trochu hlouběji do kapsy - nebo jako já zkuste trochu zaměnit ingredience :) Komplikovanější je to s vhodnou nádobou na přípravu těchto kuliček - tradiční pánev si na indukci jen tak nedáte :) Přečetla jsem si pár článků a relativně dobrou náhradou je výrobník na cake pops!


Celý tento článek ale píši ještě z trochu jiného důvodu: znáte soutěž Aperitivo Moment? Je součástí velké soutěže FOOD BLOG ROKU ... kromě volby nejlepšího blogu v 7 kategoriích a volby absolutního vítěze se mohou blogeři zúčastnit i již zmíněné soutěže Aperitivo Moment. Tentokrát je téma "předkrm". 

Ano, takoyaki je street food, ale myslím, že díky svému provedení může být i skvělým předkrmem. Stejně tak je chutným předkrmem temaki sushi, mé oblíbené.

A jelikož mám mnohem raději krevety, použila jsem je do takoyaki místo chobotnice (správně tedy "ebiyaki" - えび [ebi] = kreveta; たこ[tako] = chobotnice)...

Podmínkou soutěže je i příprava drinku: k takoyaki se prý hodí všelijaké nápoje, ale velice oblíbené je pivo. Já jsem připravila campari se sodovkou, limetkou a mátou (původně mělo jít o campari mojito, ale zásobník na led mě zradil :D - příště včas zkontroluji mrazák).

A co by to bylo za článek, kdyby v něm nebyl recept - právě na takoyaki/ebiyaki. Myslím si, že z těchto dvou předkrmů je ten zajímavější a ideální pro experimentátory :)

Ebiyaki a temaki sushi s uzeným lososem, avokádem a řeřichou.
INGREDIENCE
[cca 30 kuliček]
Recept na těsto jsem našla na blogu Little Japan Mama.

1 HRNEK* HLADKÉ MOUKY
1 a 1/2 LŽÍCE KUKUŘIČNÉHO ŠKROBU
2 VEJCE
2 HRNKY VODY
1 LŽIČKA DASHI PRÁŠKU (Dashino-moto)
3 LŽIČKY SÓJOVÉ OMÁČKY

cca 15 KREVET, uvařených a vyloupaných
(možná nevyužijete všechny, záleží, jestli je budete jen půlit)
JARNÍ CIBULKA
2 LŽÍCE ZÁZVORU BENI SHOGA, nakládaný


SLUNEČNICOVÝ/ŘEPKOVÝ OLEJ
2 ŠPEJLE

[na ozdobu]
TAKOYAKI/OKONOMI OMÁČKA
JAPONSKÁ MAJONÉZA
JARNÍ CIBULKA, nadrobno
ŘASA NORI

*hrnek - 250 ml


  1. Ve středně velké míse smíchejte mouku a škrob. Přidejte vejce, dashi prášek a polovinu vody. Vyšlehejte do hladkého, tekutého těsta.
  2. Přilijte sójovou omáčku a během šlehání postupně přidávejte i zbytek vody. Zakryjte fólií a dejte do lednice na půl hodinky. Mezitím si připravte ostatní ingredience.
  3. Uvařené krevety si rozkrájejte na kousky - já nejdřív měla poloviny, ale přišly mi do kuliček moc velké, uvidíte sami po první várce. Jarní cibulku nakrájejte najemno a připravte si beni shoga zázvor, pokrájejte také nadrobno.
  4. Jako první si připravte výrobník na cake pops - opravdu hodně ho rozpalte (třeba 10 minut).
  5. Těsto vyndejte z lednice, promíchejte a přendejte do nádoby se zobáčkem, aby se vám lépe nalévalo. Důlky na cake pops potřete olejem a zalijte tekutým těstem po okraj. Do každého důlku nasypejte cibulku, zázvor a přidejte jeden kousek krevety.
  6. Pečte tak 5 minut, kulička musí zespod ztuhnout. Poté pootočte (na to použijte špejle) a zalijte opět troškou těsta. Chviličku zapečte a poté otočte, aby byla kulička kompletně otočená - opečenou částí nahoru.
  7. Pečte dalších pár minut, dokud se kuličky dostatečně nespojí. Poté už je budete jen průběžně pootáčet - postupně budou zlátnou - a čas od času výrobník zavřete a kuličky trochu zapečte.
  8. Zlatavé ebiyaki servírujte potřené takoyaki/okonomi omáčkou, zakápnuté majonézou a posypané jarní cibulkou s pokrájenou řasou nori.

Postup je trochu komplikovanější, proto tu pro vás mám ještě video: How to Make Takoyaki ... Je v angličtině, ale pro představu určitě stačí. Já jsem postupovala ale maličko jinak - během pečení jsem kuličky pootočila a zalila těstem, což v tomhle postupu není, ale pokud si projdete několik dalších videí, určitě na podobný postup narazíte! :) Update: Tady je! How to make Takoyaki

You Might Also Like

2 comments

"License"

This template is a "modified version" of it's original - which is licensed under GNU General Public License. The only change was made in typography due to language incompatibility of the original font.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...